Yule – a Fény visszatérésének ünnepe

Yule, másik elnevezésén Midwinter a Nap visszatérésének ünnepe.  Az éjszakák most a leghosszabbak, ám a napfordulótól egyre inkább hosszabbak a nappalok, ahogyan népiesen mondják: minden nap egy tyúklábnyival hosszabb. 🙂 December 21-re vagy 22-re esik az északi féltekén, a délin pedig június 21-én vagy 22-én.
A cikk forrása: http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/yule/
 
A Fény felülkerekedik a sötétségen. A legtöbb hagyomány, a wicca, a pogányság szerint a Nap képviseli az istenség Férfi-aspektusát, és halála, újjászületése a Téli Napforduló idején a régi napév halálát és az új születését reprezentálja. Ez az örök harc számtalan hagyományban megjelenik, különbözõ jelképes formákban: a Tölgykirály (a Növekvõ Év istene vagy az Isteni Gyermek) és a Magyalkirály (a Fogyó Év istene vagy a Sötétség Ura); Yule idején a Tölgykirály meghódítja a Magyalkirályt. Litha, vagy a Nyári Napforduló idején a Magyalkirály gyõz. Midwinter a Midsummer ellenpontja a sötétség, homály, titkok gyõzelme, uralma.
Midsummer idején a Napisten, Sunna teljes erejében tündököl, és minden titokra rávilágít, semmi sem marad rejtve fénye elõl. A hosszú sötét téli éjszakákon azonban minden elrejt a jég, a hó. Sötét és titkos helyükön várják újjászületésük idejét, a téli napforduló éjszakáját. Ezen az éjszakán, az “Anya Éjszakáján” kezdõdik az északi népeknél a Yuletide, ami Tizenkét Éjszakán át tart, (dec. 20. – december 31.) és e Tizenkét Éjjel reperezentálja az óév elmúlását, valamint az új esztendõt tápláló folyamatot.A szó jelentése: “kerék.” Az ősi kaldeusoknál a yule szó “kisded”-et, “kisgyermek”-et jelentett. Az új mindig a régi helyébe lép, az élet folyton megújuló ciklusa vég nélkül folytatódik.
Az istenség neve kultúránként különbözõ; az északi népeknél és az angolszászoknál Balder, a keltáknál Bal, stb. Az eltérõ nevek ellenére könnyen azonosíthatók. Yule-istenségnek tekinthetõ minden Újszülött-isten, Napistenek, Anyaistennõk és Istennõhármasságok. Legismertebb közülük Dagda és Brighid, Dagda lánya. Brighid tanította meg a kovácsokat a tûzzel bánni és a fémmesterségre. Az õ lángja, mint az új fény lángja elûzi a lélek és az elme sötétségét, Dagda üstje pedig biztosítja, hogy a Természet mindig gondoskodhasson gyermekeirõl.

Szimbolikája

a Nap újjászületése, az év leghosszabb éjszakája, a Téli Napforduló, Befelé tekintés, a Jövõ tervezése.

Szimbólumai

Yule-tuskó, örökzöld ágak vagy koszorú, az ajtóra akasztott magyal, fagyöngy, aranygyertyák, szegfûszeggel megszurkált gyümölcsökkel teli kosár, illatos növények párologtatása, karácsonyi növények, (pl. karácsonyi kaktusz, poinsettias).

Növényei

babérbogyó, szentelt bogáncs, örökzöld, szentelt tömjén, babér, fagyöngy, tölgy, fenyõ, zsálya, sárga cédrus.

Ételei

citrusfélékben áztatott köményes sütik, gyümölcsök, diófélék, sertésételek, pulyka, tojáslikõr, gyömbértea, fûszeres almabor, wassail, (fûszeres ital sörbõl és borból) vagy báránybunda (ale, cukor, szerecsendió, sült alma).

Füstölõi

fenyõ, cédrus, babérbogyó, fahéj.

Színei

piros, zöld, arany, fehér, ezüst, sárga, narancs.

Ékkövei

rubin, vérkő, gránát, smaragd, gyémánt.

Ünneplése

szenténekek éneklése, mulatozás a fák körül, Yule-tuskó égetése, Yule-fa díszítése, ajándékváltás, csók a fagyöngy alatt.

Varázsigék

béke, harmónia, szeretet és növekvõ boldogság.

Istenségei

Brighid, Isis, Démétér, Gaia, Diana, a Nagy Anya; Apollón, Rá, Odin, Lugh, a Tölgyfakirály, az Egyszarvú, a Zöld Ember, az Isteni Gyermek, Mabon.

Forrás: innen.

Képek: Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.