Vérmisztérium – az élet forrása

Minden nő menstruál. Miután ráakadtam erre a cikkre, óhatatlanul felsejlett bennem a kérdés, hogy miért kell ennyire túlmisztifikálni a témát? 

Vallás? Rossz viszony a szülőkkel? Vagy csak egész egyszerűen egy szégyellnivaló, undorító dolog?

Mit is jelent?

Kamaszkorban a hipofízis kiadja az utasítást a petefészkeknek, hogy kezdjék el érlelni a petesejteket. A petesejt a petevezetőn át a méh üregébe vándorol, eközben a méhnyálkahártya vérrel telítődik és megvastagszik, hogy az esetlegesen megtermékenyített petesejtet befogadja. Amennyiben ez nem történik meg, a petesejt elpusztul, a nyálkahártya leválik a méhfalról és vérzés formájában távozik a hüvelyen keresztül. Az első menzesz jelentkezése 9 és 16 éves kor között várható – ebben a tekintetben a lányoknál elég nagy eltérések tapasztalhatók. Van, aki már 9-10 évesen menstruál, és van, akinek később, csak 15-16 évesen érkezik a “Mikulás”.

 

Azt mondják az okosok, hogy körülbelül abban az életkorban várható a menzesz megindulása, amikor édesanyánknak is kezdődött. Ez az elmélet azonban nem egészen helytálló, hiszen amíg 20-25 éve 13-14-15 évesen kezdtek menstruálni a lányok, manapság már a 8 évesek között is akad kislány, aki már nagylány. Ennek oka elősorban a sok telehormonozott hús és tejtermék, de az éghajlat is befolyásolja: minél délebbre megyünk, annál hamarabb várható.

A lányos szülők persze óriási zavarban vannak, miként magyarázzák el lányuknak a dolgot. Félelmet és döbbenetet kelt bennük a tudat, hogy a kislányuk, aki most még babázik és még alsós a suliban, hamarosan tamponokkal, betétekkel jár majd suliba no és mindenki tudni fogja természetesen, hogy a tornaórán vagy miért kap felmentést és nyáron miért nem csobban egyet a medencében. Nem beszélve a görcsről, amely sok lány, nő, asszony életét keseríti meg (ennek lelki okairól itt tessék tájékozódni. Ugyanis a nagyon erős fájdalmak a közhiedelemmel ellentétben NEM normálisak).

Egyes népeknél azonban teljesen másképp működik a dolog. Amikor egy lány menstruálni kezd, megünneplik, szép ruhába öltöztetik, virágkoszorút tesznek a fejére, olykor több napos bulit rendeznek a tiszteletére, hiszen most már biológiai értelemben nem gyermek, hanem nő. Édesanyja és az idősebb nők tanácsokkal látják el, mesélnek saját menstruációs élmnyeikről, megfőzik a kedvenc ételét, közösen énekelnek. (Forrás: Holdköszöntő blog – Regősvölgyi Regina)

Ez pedig a másik félelem, ami sötét felhőként ver tanyát a szülők homloka mögött. Hiszen a kicsi lányuk immár nő, azaz képes a terhességre… hogyan beszéljenek gyermekükkel a szexről? A fogamzásgátlásról? Hiszen egyre több olyan történetről hallani, hogy már 13-14 évesen szexuális életet élnek a lányok, amelyet sokan a korai nemi érés számlájára írnak.

A legjobb, ha a lehető legtermészetesebben magyarázzák el a szülők lányaiknak a dolgokat, akár a vérzésről, akár a szexről van szó. Nem szabadna, hogy tabu legyen. Ha pedig a szexualitásra terelődik a szó, mindenképpen érdemes kihangsúlyozni, hogy ez nemcsak egy aktus, hanem -normális esetben- két ember lelkének egyesülése is. Ez nem egy biológiai szükséglet, hanem egy csodás szerelmi élmény, amelyet nem érdemes lealacsonyítani az elállatiasodott szex (ami inkább a dugás szóval jellemezhető) kategóriájába.

Egy nagyszerű film kiválóan illusztrálja a nőiséget, a menstruációt, a szerelmet és a szerelemmel átélt szexualitást, a címe: A vörös sátor.

A filmet itt nézhetjük meg.

Képek: Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.