Új vallási mozgalmak napjainkban – túl a hagyományokon

A vallás szó hallatán legtöbbünknek a világ legismertebb, legelterjedtebb vallásai ugranak be. A mai öt világvallásként ismert irányzat a kereszténység, az iszlám, a hinduizmus, a judaizmus és a buddhizmus. Természetesen vannak még vallások, amelyek sok követővel rendelkeznek, például a szikhek India északi részén, illetve ide sorolhatjuk még a 19. századi Perzsiában megszületett Bahái hitet is.
 
Napjainkban rengeteg új vallási mozgalom szerez új hívőket, a téma iránt érdeklődők pedig rengeteg információt találnak az új vallásokról az interneten, könyvekben, közösségekben. Ezekből mutatunk be most hármat!
 
PÜNKÖSDI-KARIZMATIKUS MOZGALOM
 
E mozgalom a protestantizmus egyik ágazata, napjainkban igen dinamikusan növekszik, a világ minden táján komoly követői vannak. Az egyház magát megújulási célú irányzatként jellemzi, az istentiszteletek modernsége sokak szemében teszi szimpatikussá.
Észak-Amerikából indult, alapítójaként Charles F. Parhamet emlegetik. Csakúgy, mint a legtöbb keresztény vallás, a pünkösdi-karizmatikus mozgalom is kimondja: az ember eredendően bűnös, de a Szentlélek által megelevenített Ige teszi képessé a bűnös embert arra, hogy romlott életmódjával szakítson, és az Úr akarata szerint éljen. Ez az átfordulás jelenti a megtérést. A megtérés részét képezi: 1. a bűnbánat, 2. a megalázkodás Isten előtt, amelyben a megtérő elismeri bűnösségét, 3. Jézus Krisztus engesztelő áldozatának személyes elfogadása és az ő nevének segítségül hívása, 4. a bűnök őszinte, töredelmes szívű megvallása, 5. elszakadás a bűnös cselekedetektől és életmódtól. Magyarországon a legismertebb pünkösdi felekezet a Hit Gyülekezete.
 
NEW AGE
 
A New Age története a 70-es évek Amerikájáig nyúlik vissza, azon belül is Kalifornia államig. Jellemzője a transzcendens világnézet, a hagyományos értelemben vett vallásosság egyes elemeinek, a filozófiának, az asztrológiának és a tudománynak egyvelege.
De keveredik a keleti vallásokkal (hinduizmus, buddhizmus) és a pogány rítusokkal is. Maga a kifejezés “új kort” jelent, követői pedig a Halak-korszakból a Vízöntő-korszakba való lépést is szokták említeni. (Csillagképi értelemben azonban most lépünk a Halak-korszakba). A Hair című musicalben a Vízöntő (Aquarius) dal mesél erről. A New Age követői elfogadónak tartják magukat, elítélik a rasszizmust, a homofóbiát és az erőszakot. 
 
WICCA 
 
Napjaink egyik legnépszerűbb újpogány vallását zöld boszorkányságnak is nevezik. “A Wicca a látható és láthatatlan természet tiszteletén alapuló régmúltba visszanyúló mágikus termékenységkultusz folytatása. A természet, a béke, és a mágia vallása. (A “Wicca” szó “bölcs”-et jelent, gyöke azonos az angolszász “wise” szóéval.)”* 
Követői covenekbe, azaz a vallást gyakorló csoportokba szerveződnek, alaptéziseik egyike pedig a háromszoros visszatérés elve. Fő intelmük: tégy amit akarsz, de ne árts másnak! Hisznek a kétpólusú istenségben, fontos szerepet kap mágiájukban az öt elem, jelképük pedig a pentagramma, azaz az ötágú csillag, amely az öt elemet szimbolizálja. Fő ünnepeik: Samhain (október 31.), Yule (december 21.), Imbolc (február 1.-2.), Ostara (március 21.), Beltane (május 1.), Litha (nyári napforduló), Lammas (augusztus 1.), és a Mabon (szeptember 21.). Magyarországon a Kelta-Wicca Hagyományőrzők Egyháza a vallás legismertebb képviselője. 
 
*A Kelta-Wicca Hagyományőrzők Egyháza honlapjáról származó idézet. 
 
Képek: Pinterest.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük