Szerveink ritmusa

“Minden szervem óra, mely csillagokhoz igazítva jár.”
(József Attila)
A hagyományos kínai orvoslásban már több, mint 3000 éve tartja magát a megállapítás, miszerint a szervek más-más időpontokban működnek legaktívabban. Kínában a mai napig virágzik a hagyományos orvoslás, melynek egyik része a szervek óráinak ismerete. A szervezetünkben különböző energiacsatornák működnek, amelyek a hozzájuk tartozó szerveket, szervrendszereket irányítják. Ezeket idegen szóval meridiánoknak hívjuk.

Melyik időpontban melyik szervünk legaktívabb?

> 23:00 és 01:00 között (“Zi” periódus) az dolgozik az epehólyagunk. E szervünk görcskészsége ilyenkor a legerősebb, akinek epeköve van, fájdalmat érezhet. A szív ilyenkor a leggyengébb, ezzel magyarázható, hogy az időskori szív-és érrendszeri betegségek okozta elhalálozás ilyenkor a leggyakoribb.

> 01:00 és 03:00 (“Chou” periódus) között a legaktívabb a májunk. A kínaiak nem véletlenül nevezik a májat a “leghűségesebb szervünknek”, hiszen akkor is keményen dolgozik, amikor mi pihenünk. Ez a méregtelenítés időszaka, testünk legnagyobb mirigye kiválasztja és hatástalanítja a toxinokat. Fontos, hogy ilyenkor mindenképp pihenjünk, hogy az éberség ne kösse le a máj energiáit. Ha mégis dolgozni kényszerülünk, néha iktassuk be pár perc szünetet, ha tehetjük. Ha szórakozni megyünk, lehetőleg ne igyunk alkoholt ebben az időintervallumban. Akinek májjal kapcsolatos problémája van, gyakran ébred fel álmából hajnali 2 és 3 óra között.

> A 03:00 és 05:00 közötti időszak (“Yin” periódus) a tüdő ideje. Akinek tüdejével kapcsolatos panaszai vannak, náthában szenved, köhögési rohamok törhetnek rá, az asztmások pedig ilyenkor jó, ha kéznél tartják a spray-t vagy gyógyszert.

> 05:00 és 07:00 között (“Mao” periódus) aktiválja magát a vastagbél. Ekkorra a tüdő már az egész testet ellátta friss vérrel, ezért a vastagbél is működni kezd. Ez az egészséges székletürítés ideje. Erre mindenképpen szánjunk időt, mert ha nem kerülnek eltávolításra a salakanyagok, fejfájás, puffadás, rossz közérzet, pattanások és fáradtság lehet a következmény.

> A 07:00-09:00 közötti időszak (“Chen” periódus): a gyomoré, emésztésünk ilyenkor a legerősebb, a tápanyagok ilyenkor szívódnak fel legjobban. Reggelizzünk nyugodtan és bőségesen, biztosítva a kellő energiát a nap folytatásához.

> 09:00-11:00 (“Si” periódus) között a hasnyálmirigy és a lép működése a legerőteljesebb, a diabéteszesek ilyenkor mérhetik a legmagasabb vércukor-értékeket. Az alkoholfogyasztás és a túl sok édesség kerülendő ebben az időszakban.

> 11:00 és 13:00 között (“Wu” periódus) a szív-meridián aktív ideje. Ha ebben az időintervallumban, ebéd után egy fél-egy órát tudunk pihenni, relaxálni, energiánk megsokszorozódik. Talán nem véletlen a déli népeknél a pont ezen időben esedékes szieszta sem. 🙂

> 13:00 és 15:00 (“Wei” periódus): a vékonybél kezd dolgozni. Az immunrendszer nagy része itt található, és ebben az időszakban választja szét a hasznos és haszontalan anyagokat. A salakanyagot a vastagbélbe továbbítja. Érdemes ilyenkor egy pohár élőflórás (de cukormentes) joghurtot fogyasztani, mely segít az egészséges bélflóra megőrzésében. A fájdalomtűrés ilyenkor a legerősebb, érdemes ilyenkorra időpontot kérni pl. a fogorvoshoz vagy más beavatkozásokra, tetoválás, piercing készíttetésére.

> 15:00 és 17:00 között (“Shen” periódus) a húgyhólyag dolgozik. Ilyenkor mindenképpen fogyasszunk sok folyadékot, leginkább szénsavmentes vizet vagy gyógyteákat, hiszen ezzel segítjük leginkább a vizelet-kiválasztó rendszer munkáját. Angliában az “ötórai tea” nem is annyira haszontalan dolog. 😉

> 17:00 és 19:00 között (“You” periódus) a vesék időszaka. Az alkoholt, a túl nagy mennyiségű koffeint, a sót legalább ilyenkor kerüljük, hogy megkönnyítsük a munkájukat.

> 19:00 és 21:00 (“Xu” periódus) a szív, a szívburok ideje. E szervünk a lelkünkkel, érzelmeinkkel áll kapcsolatban és ilyenkor a legbefogadóbb is egyben. Semmiképpen nem ajánlott híradót nézni, amelyben kizárólag csak negatívumokat közölnek, se horrort. Érdekes, mégis estére időzítik az ilyen jellegű adásokat a tévéadók, tudatosan mérgezik az embereket. A rajzfilmek többsége is rém buta, erőszakos elemekkel feltöltve. Hallgassunk inkább nyugtató zenét, hír-és politikai műsorok, akciófilmek, tévéshop-ajánlatok helyett vígjátékokat keressünk, jó időben sétáljunk egy fél órát vagy végezzünk könnyed testmozgást. A jóga, a nyújtó gyakorlatok és a meditálás is ajánlott.

> 21:00 és 23:00 között (“Hai” periódus) a hármas melegítő aktivitásának ideje.  A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. Ilyenkor ha tehetjük, ne dolgozzunk, pihenjünk. Ez az időszak a pihenésé, a szexuális együttlété, mely után pihentető az alvás és biztosított az egész test teljes feltöltődése.

Felhasznált irodalom: Benső Iránytű és M5mp.eu
Kép: innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük