Spiritualitás és metálzene

A rockot és a metált sokan -tévesen- a sátánizmussal, a zülléssel és a drogokkal aznosítják, ez nem állja meg a helyét. Vannak ugyan ilyen témákkal foglalkozó együttesek, de jó néhány -főleg szimfonikus- metálzenét játszó zenekar szövegei épülnek a spiritualizmusra. Kiváló példája ennek a holland Epica – a csapat 2002 óta létezik, énekesnőjük Simone Simons klasszikus éneket tanult, képzett művész. Az alapító és gitáros Mark Jansen pedig a hörgésért felel.  Lássunk-hallgassunk néhány rendkívül mély üzenettel bíró dalt tőlük!

THE QUANTUM ENIGMA – KINGDOM OF HEAVEN PART II

A holland zenekar The Quantum Enigma című nagylemeze 2014-ben jelent meg, a korong pedig a gondolatok teremtő erejére épül. A címadó dal, amely több, mint 11 perces, az album összefoglalójaként egyértelmű szöveggel és magasztos kórusrészekkel azt üzeni: saját magunk teremtjük meg valóságunkat.

 

TEAR DOWN YOUR WALLS

A 2016-os, The Holographic Principle című lemezen hallható a dal, amelynek fő mondanivalója: ne csak álmodozz a céljaidról, hanem tegyél is értük! Ahogy a cím is mutatja, le kell döntenünk a saját falainkat, korlátozó hitrendszereinket, hogy előre juthassunk.

 

THE HOLOGRAPHIC PRINCIPLE – A PROFOUND UNDERSTANDING OF REALITY

A gregórián, latin nyelvű kórussal induló, majdnem 12 perces remekmű az album címadó dala. Végigvezet minket a félelemtől és az attól való megszabadulástól át a bizalomig és a teljesség érzéséig. A szövegben elhangzik: nyisd meg a szíved és hagyd Magad mögött a múltat!

UNIVERSAL DEATH SQUAD

Szintén a The Holographic Principle albumon hallható, elsőként jött ki kislemezként. A tömegeket manipuláló média rendkívüli befolyásáról szól a szerzemény és arról, hogyan terelhetik a reklámok, a marketing szakemberei tévútra az embereket.

CRY FOR THE MOON

Igen kényes, tabunak számító téma, a katolikus egyház emberei által elkövetett szexuális bűnök kerülnek terítékre a dalban, amely a zenekar 2003-as, debütáló albumán, a The Phantom Agony-n hallható. Sok támadás érte a csapatot emiatt, ám ennél sokkal többen álltak ki mellettük – előttük nem sok szimfonikus metálegyüttes mondta ki ilyen nyíltan az igazságot a témáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük