“Őrizd a Fényt belül!”

A kultikus Twin Peaks-et sokatoknak nem kell bemutatni. A kilencvenes évek elején nagy sikerrel futott, akkor két évadot megért sorozat idén nyáron 18 új résszel indult újra világhódító útjára, és David Lynch, a rendező ismét hatalmas sikereket könyvelhetett el. A filmrendező jó barátja, Mark Frost Twin Peaks – Az utolsó dosszié címmel újabb könyvet írt, amely néhány héttel ezelőtt került a hazai könyvesboltok polcaira. 

A harmadik széria forgatásakor a Margaret Lantermant, a “Tuskó Ladyt” -aki fatuskójától kapott látomásokat- alakító színésznő, Catherine Coulson a tüdőrák végstádiumában járt. A részek leforgatása után, 2015 szeptemberében hunyt el. Betegségét és halálát beleszőtték a sorozatba, a könyvben pedig egy levelet olvashatunk, amelyet a Tuskó Lady saját temetésére írt. E levél lényegét írtam meg a posztban; fogadjátok szeretettel!

 

“Erre a világra születtünk, és nem másikra. Nem tökéletes, olyan, amilyen. E világ szolgál nekünk néhány egyszerű igazsággal. Javunkra válnak, ha elfogadjuk őket, de van köztük néhány, ami nyugtalanít vagy megrémít minket. Például: nincs világosság sötétség nélkül – és ez sokunkat aggaszt – , ám enélkül hogyan tudnánk megkülönböztetni őket? Minden napunk fele sötétségben telik; tetszik vagy sem, ezzel meg kell békülnünk. Tekintheted ezt metaforának. Sokan tesznek így. Én tényként kezelem. A metaforák gyönyörűen fogalmazzák meg az igazságot. Ahogy a tények is. Mindkettő azt mondja el, hogy az idő – sötétség, világosság – körbeforog. Áthaladunk rajta, gyakran csak mint utasok, ám ha nyitott szemmel tesszük, utunk során bőven van mit tanulnunk. Az utazó többet tanul, mint az utas. Mikor eljön a sötétség, az utazó megtanulja, hogy ne féljen, mivel tudja, hogy a világosság visszatér.”

“Amikor sötét idők jönnek, őrizd a Fényt belül. Amúgy is ott él. Léteznek erői – és szülöttei – a sötétségnek, amik valósak, és mindig is körülvettek minket. Részei ők e körtáncnak, csak ők más zenére táncolnak. Ez tán a legnyugtalanítóbb igazság, amit valaha is megtudhatunk. A legtöbbünk csak éli az életét, és nagyon ritkán kerül kapcsolatba ezzel a valósággal. Ez felettébb nyomasztó, de hiába kívánjuk, bár máshogy lenne, ez semmit sem fog megváltoztatni.”

“Ha javasolhatok valamit: Ha sötét idő jön, pont ahogy éjjel is tennéd, őrizd a Fényt belül. Vannak olyanok, tanúsíthatom, akiknek ez már sikerült. Idővel megtanulod felismerni a világosságot Magadban és másokban is. Imígyen találtok majd egymásra. Együtt a világosságot erősebbé teszitek. Ennek igazságában oly biztos vagyok, mint abban, hogy eljön a virradat; a sötétség mindig meghajol a világosság előtt, ha a világosság elég erős.”

 

Képek: Pinterest.

A könyvet megrendelheted itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.