Megszületik a Fény: Nap a Bakban – 2017.12.21.

December 21-én, 17:29-kor a Nap belép a földes Bak jegybe – a téli napforduló (angolul winter solstice), a Wicca vallás Yule ünnepe ez. Megszületik a Fény, innentől kezdve egy tyúklábnyival – ahogy régen emlegették – hosszabbak a nappalok. A Fény áthatja az anyagot, minden eddigi tudás, bölcsesség tapasztalattá érik. Bak-szimbolika az előrejutás, a fejlődés, haladás igénye is. A sorsfeladat ölt testet és tudatosul a Bak-Nap ideje alatt, amelyet áthat a Nyilas csillagkép, a Tejút magas szintű energiája is, így a Fény nemcsak az égbolton születik meg, hanem a szívünkben is.

A Nap, mint tüzes égitest a Bak földjegyben megismeri az anyag titkait, így a hegycsúcsra érve – ahogyan a Bakot ábrázolják – már a magasabb szférákban is tud tájékozódni. “A lelkesedés felemelő erői a stabilitás, a biztos tudás állapotából indulnak.” (Paksi Zoltán, asztrozófus) A Nap a cselekvő én, a Bak pedig alázattal, állhatatosan dolgozik fejlődésén – így életed mesterévé válhatsz! 

 

Az égbolton ekkor a Nyilas csillagkép nyilának hegyénél, az Alnasl (gamma Sagittarii) nevet viselő, Hold-Mars jellegű csillag felett tartózkodik Napunk, azaz a Tejúton, felette pedig továbbra is a beavató-gyógyító erőket birtokló Kígyótartó látható. A nyíl a célokat mutatja, amelyeket ki kell tűznünk magunk elé. Legyen az akármilyen picike kis cél, fontos, hogy legyen! A kisebb célok elérése motivációt ad a nagyobb tervek szövögetésére is, amelyekhez a tanulságokat és az útravalót az addig elért eredményekből szedjük össze.

 

A Bak gyakori ábrázolása, hogy a hegytetőn áll. Nem szédül, nem bizonytalan, nem fél. És a saját erejéből érte el a csúcsot! Átszenvedte magát az akadályokon, a köveken, legyőzve a félelmeit.

Mi is így érhetünk a csúcsra, ha kitartunk elképzeléseink mellett, és ha egy-két dolgot módosítani szükséges, alázattal megtesszük. Fájt mostanában a térded? Vagy érte sérülés a térdedet, akár baleset, akár sportolás eredményeképp? Ezek mind-mind azt mutatják, hogy Magaddal szemben is szükség van az alázatra! A hegycsúcs felé tartó úton néha meg-megpihenhetsz, ettől még ugyanúgy felérsz…

Sorsfeladataink felé is erősebb léptekkel haladunk, “felvesszük a keresztet”, amit vállaltunk. A Bak-Nap erőt és kitartást biztosít, hogy ezt végigcsinálhassuk, és ne szenvedésként, rosszként tekintsünk rá – hiszen ezt mi magunk vállaltuk be, most pedig ez tudatosul is bennünk, így szaturnuszi erővel, bölcsességgel és tapasztalatokkal léphetünk tovább.

Jegyváltásakor központi csillagunk az indiai rendszer szerint a Múla nevet viselő, Ketu (~ Sárkányfarok)-jellegű holdházban tartózkodik; a Múla jelentése gyökér (nem röhög… 😀 ) vagyis a hitrendszerek, beidegződések gyökerét kell megvizsgálnod ahhoz, hogy magasabb szintekre léphess. Ezeket Magad mögött hagyva új erőre kapsz és példamutató kitartásoddal eredményeket mutathatsz fel. Személyes szinten az Oroszlánban kezdődő házad energiát, eseményeit, témáit viszi a Bak-házadba és tölti fel azt Fénnyel, a teremtő erőkkel, a kreativitással. Együttállása a Szaturnusszal sorsfeladataink felvállalását vetíti előre.

Áldás!

Képek: Bill Attride asztrológus és Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.