Lángolt a Notre-Dame – mi lehet az üzenete…?

A Notre-Dame nemcsak a franciák egyik büszkesége, hanem az egész világé, évente több ezren érkeznek más országokból emberek, hogy lássák a 856 éves épületet, amely a párizsi főegyházmegye főszékesegyháza.

A gótikus stílusú templom építését 1163-ban kezdték meg, neve magyarul annyi jelent: “Mi Asszonyunk”.

 

 

 

2019. április 15-én, nem sokkal este 7 óra előtt lángok csaptak fel az épületből, a hatóságok közleménye szerint nem szándékos gyújtogatás történt, hanem az épület renoválása közben történhetett baleset.

A lángok pusztításának következményeként leégett az egész tetőszerkezet, a központi torony beomlott, az anyagi kár jelentős. Egy tűzoltó megsérült és a katedrális környékéről rengeteg embert evakuáltak.

De mi lehet ennek a borzalmas eseménynek a spirituális üzenete…?

Ugyan tabunak számít erről beszélni és írni, de mindannyian tudjuk: a katolikus egyház tele van szennyel és mocskos dolgokkal. Gondoljunk itt a pedofil papok ügyeire, amelyekből szinte minden évre jut egy-kettő, a pénzéhségre és egyéb olyan bűnökre, amelyeket e vallás legfőbb irányadója, a Tízparancsolat megtilt.

A tűz elem lehet pusztító és teremtő is, mint tudjuk. A tűz szimbolikusan el kívánta égetni az egyház bűneit, egyúttal az alapos tisztogatásra hívta fel a figyelmet. Nem véletlen, hogy most ütött ki a tűz, hiszen a Nap a Kos jegyében halad, a Kos pedig kiválóan szimbolizálja a tisztítótüzet, amelyre a katolikusok oly sokszor hivatkoznak…

Személyes történet: katolikus általános iskolába jártam, 14 éves koromig maga volt a Pokol az egész. Kövér kislány voltam, tanárok és diákok karöltve űztek gúnyt belőlem. Igen, a tanáraim is csúfoltak. A nyolcadik osztály végére teljes mértékben elásta magát előttem a katolikus egyház, nem tagadom. Ekkortájt kezdtem kialakítani a személyes hitemet, amelynek nincs köze egyetlen valláshoz sem. 

Szívszorító volt látni egy videón, ahogy az emberek a lángoló templom körül énekelnek Szűz Máriához, hiszen az egyik legszebb és leglátogatottabb épület a világon. A lángokat csak hajnalra sikerült megfékezni, Emmanuel Macron miniszterelnök pedig megígérte: újjáépítik a templomot.

És ne feledjük: nemsokára Húsvét, az eset Nagyhéten történt… az üzenet egyértelmű: nem a mézesmázos, cukormázas körítés kell, hanem az igazság kimondása, a Kos jel által képviselt energetikának megfelelően.

Plusz érdekesség: a Tarot Nagy Arkánumában a Torony a XVI. lap. A lángokat 16-án, hajnalban sikerült megfékezni. Ugyan a Tarot kártya eredete vitatott, de francia gyökerei is vannak. Érdekes, nem?

 

A Tarot Torony lapja szimbolizálja az ingatag talajra épült dolgok összeomlását, ám ezek helyén új minőségek születnek! Nemhiába társítják ezt a kártyát a Mars bolygóhoz… a Notre-Dame a katolicizmus egyik emblematikus épülete. Ugyan nem semmisült meg teljesen, de nagy része a lángok martaléka lett. A tisztítótűz megkezdte a munkáját. A Földanyának és az Ég Atyának elege lett. És gondoljunk a katolikus egyház Isten nevében elkövetett bűneire is.

Kép: CNN.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.