Káli, a rettegett istennő

Káli neve hallatán sokan összerezzennek, amely félelem alapja a következő történet: Durga és segítői bár megsebesítették Raktavija démont, de nem tudták megölni. A démon minden földre hullott vércseppjéből újabb démonok születtek. Durga ekkor Kálit hívta segítségül, aki megküzdött Raktavijával. Az újabb démonok születését megakadályozandó, nyelvével fogta fel a Raktavija vércseppeit, melytől vad őrjöngésbe és mészárlásba kezdett. Siva Káli lábai elé vetette magát, s mikor Káli lába Siva testére taposott, az istennő lenyugodott. Ezért Kálit a pusztulással, a halállal, a vérengzéssel azonosítják. De vizsgáljuk és ismerjük meg Őt közelebbről!

Káli tulajdonképpen Siva hitvesének, Párvatínak egyik, talán legvadabb formája. Tigrisen utazik, tüzet okád. Koponyákból fűzött nyakláncot visel, derekán levágott karokból hord szoknyát. Félelmetes külsejét ellensúlyozza felemelt keze, amellyel „Ne féljetek” jelentésű mudrát (kézjelet) mutat. Kalkutta város névadója.

Bengáliában ma is rendkívül élő a Káli-kultusz. Egyik legismertebb temploma a Kálighat templom Kolkata (régen Kalkutta) egyik városnegyedében.

 

Káli Devi hindu aspektusa, Devi pedig mint tudjuk, a legfőbb istennő. Káli a ciklusok végének, a halál és az átalakulás energiájának úrnője. Feladata a befejező energiák útjának egyengetése, hogy azok elengedjék a régi, lejárt mintákat és újjáalakuljanak. ​Sokan rettegnek az istennő látszólag romboló erejétől, holott lényegében szeretettel gondoskodik arról, hogy megszabaduljunk félelmeinktől. Csupán azt rombolja le, ami rabbá tesz minket, eltérít isteni rendeltetésünktől. A szerető, gondoskodó anyákhoz hasonlóan próbál megszabadítani rossz szokásainktól, kivéve kezünkből a veszélyes játékszereinket.

 

Magas rezgésszámon pörgő, túlfűtött istennő. A jó anyákhoz hasonlóan pontosan tudja, mikor van szükség vitákra és mikor nincs.

 

Így beszélt magáról:

 

“Szenvedélyem eltiporni azokat, akik a harag ezüstviharának képzelnek. Ők szeszélyes, felbőszült, indulatos őrültnek tartanak. Igen, szenvedélyem a penge élén táncolás, őszintén és felszabadultan. Szilaj vagyok, ez kétségtelen. Ezért azt ajánlom, ha nem akarsz velem együttműködni, segíteni nekem, legalább térj ki az utamból! Azonban ha engem hívsz segítségül, készülj fel a gyors fejleményekre! Lehet úgy érzed majd, hogy túl gyorsan vonlak bele az eseményekbe, és elveszíted a biztonságérzetedet. De mindezek ellenére biztosíthatlak, semmi rosszat nem teszek Veled, csak átsegítelek azokon a küszöbökön, amelyeken képes vagy átjutni, hiszen mindannyian fénylények vagyunk! Oly sok a tennivalónk, és a piszmogásokon megbukhatnának törekvéseink. Ne odázd el a lehetőségeidet, ne érvénytelenítsd eddigi eredményeidet a lomhaságoddal! Ne félj a haladással együtt járó változásoktól! Ne aggódj, egyszerűen nem dönthetsz rosszul, a félelem szállása ugyanis pont a tétovázás. Én Káli vagyok, céltudatosan követem szenvedélyem tárgyát, és körültekintően tudok gondoskodni arról, aki velem tart.”

Így ez a nagy hatalmú indiai istennő segíthet a motiváltság fenntartásában, a célkitűzésekben és azok elérésében, az állhatatosságban és a bátorság felébresztésében.

 

Látja problémáink valódi gyökerét, és a lehető legtisztább megoldás felé terel minket.

 

Forrás: Doreen Virtue: Arkangyalok és felemelkedett mesterek.

 

Képek: Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.