Jézus Indiában és Tibetben?

A Biblia nem tér ki arra az időszakra, amely Jézus 13 és 30 éves kora között történt. Emlékszem,  az egyházi általános iskolában, amikor erre rákérdeztem a hitoktatónál, azt a választ kaptam, hogy “nem volt releváns ez az időszak…”

 

Nem elégített ki a válasz. Később, 21-22 évesen egy spirituális kutatómunkákban jártas ismerősömmel beszélgettem erről a kérdésről, és tőle hallottam először, miszerint Jézus ezt az időszakot Indiában és Ázsia többi részén töltötte. Eleinte nehezen tudtam elhinni. Aztán én is keresgélni kezdtem.

A 19. század végén egy orosz orvos, Nicolas Notovitch széles körű kutatásokat végzett Indiában, Tibetben és Afganisztánban. Tapasztalatairól könyvet is írt 1894-ben, Krisztus ismeretlen élete címmel.

1887-ben, indiai útja során Notovitch eltörte a lábát, és egy Leh nevű városban, -amely Dzsammu és Kasmír államban található- töltötte felépülésének idejét. Itt akadt rá két régi tekercsre, amely tibeti nyelven íródott, Szent Issáról. Mint megtudta, Jézust Szent Issának nevezték Indiában, és számos olyan település viseli a nevét e területen, amely arról tanúskodik, hogy Jézus valóban ott járt.

Jézus feltételezett útvonala Ázsiában.

 

Az orvos könyve köztéma lett, kapott hideget-meleget, ám egy részlet igen elgondolkodtató, amit a kiadványból sokan idéztek:

 

“Azután Issa elérte tizenharmadik évét, azt a kort, amikor egy zsidó feleséget kell vegyen magának; szüleinek volt egy kis szerény boltja, abból éltek, és a ház hamarosan gazdag, nemes emberek találkozóhelyévé vált; azok jártak oda, akik szerették volna, hogy az ifjú Issa, aki már híressé vált a Mindenhatóról szóló beszédei által, az ő vejük legyen. És akkor történt, hogy Issa titokban elhagyta szülei házát, elment Jeruzsálemből, és Sind felé vette útját a kalmárokkal, azzal a céllal, hogy az isteni Igében tökéletesítse magát és a nagy Buddha törvényeit tanulja.”

Ez már csak azért sem elképzelhetetlen, mert ekkortájt a buddhizmus már jó ideje létezett, a mai, klasszikus értelemben vett kereszténység pedig csak később kezdődött.

Tehát megismerkedett a hindu kasztrendszerrel, a Védák és Upanisádok tanításaival, Krisna és Buddha tanaival, végül a perzsa zoroasztriánusokkal, majd 29-30 évesen hazatért, és megkezdte ténykedését, az igehirdetést, és a kor legnagyobb gyógyítója lett.

Forrás: Conscious Reminder, Hetek

Kép: Pinterest (1), Conscious Reminder (2)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.