Élvezd az egyedüllétet – 5 dolog, ami segít pozitívan állni a témához.

Az egyedüllét sokakban az elhagyatottság, a totális magány érzését generálja. Ám ha felfedezzük ennek pozitív aspektusait is, segíthet ezen érzések leküzdésében – hiszen gondolataid  megváltoztatásával elkezdheted élvezni is az egyedüllétet. Íme, néhány előnye az egyedül töltött időnek egy csokorba gyűjtve, a teljesség igénye nélkül.

​1. Elkezdhetsz a számodra élvezetes dolgokkal foglalkozni

Ha túl sok ember vesz körül, gyakori döntéshozatalra, választásra kényszerülsz, ez pedig rendkívül nyomasztó lehet. Rengetegszer találhatod Magad olyan helyzetben, amikor a többség dönt-elv alapján azt kell tenned, amit a többiek szeretnének. Ha egyedül vagy, te magad döntöd el, mivel szeretnél foglalkozni, és senki nem kényszerít semmire, nem kell idomulnod mások igényeihez. Nem kell olyan aggályos gondolatokkal foglalkoznod, hogy mások furcsának vagy éppen hülyeségnek tartják azt, ami mellett döntesz.

2. Ha újra emberekkel találkozol, élvezni fogod a jelenlétüket

Bár klassz dolog sok időt tölteni a számodra kedves emberekkel, sokszor még a legjobb arcokkal is elkerülhetetlenek a súrlódások és a félreértésk. Ha egy kis időt magadra szánsz és arra, hogy egyedül legyél, feltöltődve érzed majd magad, amikor újra emberek közelébe kerülsz. Nem mellesleg az egydül töltött idő alatt kiderülhet, kik az igazi barátaid, hiszen aki csak a buli kedvéért keres, vagy azért, hogy az aktuális pasija/csaja miatt sírjon a válladon, az nem barát. Más a helyzet, ha valaki őszinte érdeklődést mutat a dolgaid iránt.

3. Szembenézhetsz a legmélyebb érzéseiddel

Amikor másokkal vagy, rengeteg energiát fordítasz arra, hogy mások gondolatait, érzéseit megértsd. Ez fárasztó is lehet, hiszen így te háttérbe kerülsz, különösen igaz ez akkor, ha te vagy a csapat lelke, akinél temérdek ember leteszi a negatív dolgait. Az egyedüllét ideje alatt rendszerezheted gondolataidat, érzéseidet anélkül, hogy mások nyenyergését és gondjait kellene hallgatnod – nem vagy köteles senkivel együtt sírni, mert az illetőnek rossz a kapcsolata vagy nem sikerült átmennie a vizsgán. Amikor egyedül vagy, szembenézhetsz saját magaddal, időt szánhatsz saját magad építésére – és hidd el, nem önzőség egyszer-egyszer őszintén megmondani bárkinek, hogy most éppen nincs kedved vele diskurálni.

4. Növelheted hatékonyságodat

A társaság miatt bizonyos más, fontos dolgok, kötelezettségek háttérbe szorulhatnak. Nyilván jobb érzés minden szombat délután találkozni a barátokkal, majd este buliból buliba esni, ám eközben a többi dolog csak gyűlik és gyűlik. Tolod őket magad előtt, majd egyszer csak azt veszed észre, hogy kifutsz az időből, nem éred utol magad. Állíts fel prioritási sorrendet! Ha határidős projektenen dolgozol, vagy más fontos kötelezettséged van, azokkal foglalkozz először, így szépen elejét veheted a kialakuló őskáosznak. A következő szombatot pedig nyugodt szívvel végigpartizhatod.

5. Kisimulnak az idegeid

Rengeteg impulzus ér az emberek között. Információk millióit dolgozza fel agyad, rengeteg beszélgetésben veszel részt, kikérik a véleményed, vagy éppen olyan dolgokkal traktálhatnak, amelyekre nem is vagy kíváncsi. Ez meglehetősen sok energiát igényel, ami odáig vezethet, hogy folyamatosan kimerültnek, nyűgösnek, ingerültnek érzed majd magad. Tölts egy kis időt egyedül, és kisimulnak az idegeid. Olvass, hallgass zenét, foglalkozz számodra kedves hobbikkal, sportolj, esténként pedig igyál meg egy bögre nyugtató hatású teát – később megújulva térhetsz vissza a társaságba.

 

Képek: Pixabay Free Image.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.