Elcseszett spiritualitás

Manapság a nőket a szokásos média-mátrix képei kísértik. Ez a mátrix megszabja nekik, hogy nézzenek ki, mit egyenek, hogyan éljenek, az Instagramon terjed az “életmód pornó”, azaz a különböző #porn hashtagekkel ellátott posztok sokasága.

Mindenkinek megvan a saját spiritualitása, de ezek az emberek megpróbálják programozni a többieket arra, hogy mit is csináljanak. “Legyél vegán”, “Nézz úgy ki, mint egy istennő”, satöbbi! Emellett legyél ultra szexis, hajékony, mint egy indiai jógi, legyél anya, legyél szexéhes feleség, legyél sikeres! Az egész New Age átfordult egy csapdává, amely megmutatja, hogyan KELL kinéznie a nőnek, mit KELL csinálnia.

Sajnos a nőnek lenni- témakör itt már rég nem az eredeti mondanivalóról szól, hanem egy szexista csapda lett, hiszen egy vékony, divatos jógaruhában pózoló nőre többet kattintanak, többen lájkolják, ezzel pedig erodálódik a magukat kevésbé vonzónak, szépnek érző nők amúgy sem túl nagy önbizalma. A jóga is egy divat lett, holott nagyon nem ez a lényege… a jóga nemcsak egy testmozgás, sőt, elsősorban nem testmozgás: út a lélek békéjéhez. Ehhez képest mi megy a közösségi oldalakon? Hogy ki milyen vékony, ki milyen pózt tud megcsinálni, afféle villogás lett ebből. Az igazi jógi/jógini nem mutogatja az ászanákat, hanem csinálja. Csendben, nem a kamera előtt pózolva, hogy aztán nagy mellénnyel feltehesse a fotót az Instagramra, Facebookra, Twitterre. Az ilyen képektől a rendszeresen jógázó indiaiak falnak mennek… Európa lassan felszínesebb, mint Amerika.

A másik, ami szembetűnik, hogy egyikük sem vállalja a sötét oldalát. Erről itt írtam, és én mindig is vállaltam, vállalom a mai napig, hogy pánikbetegséggel és depresszióval kezeltek, hogy inzulinrezisztenciával küzdöttem, és természetesen rengeteget dolgozom magamon a mai napig. Mert ez soha nem ér véget. Aki kijelenti, hogy megvilágosodott, az még csak keresgél. De ez nem baj, mert Isten szereti a keresőket…

 

Tehát itt tartunk 2019-ben, a Föld nevű bolygón, hogy szép lassan a spiritualizmus is árucikk lett, a spirituális nő pedig csak tökéletes alakú, gyönyörű és hibátlan lehet. 

 

Aki viszont nem áll be a sorba és meri vállalni önmagát, azt leköpik, megvetik, “tenemvagyigazánspirituális”! Metált hallgatsz? Nem vagy spirituális. Nem jógázol, hanem erősítő gyakorlatokat csinálsz vagy futsz? Nem vagy spirituális. És még sorolhatnám…

Őszintén bízom abban, hogy ez a “trend” is hamar kifut, és végre nem basztatjuk egymást a spiritualitás témájában.

Laura Matsue nyomán.

Kép: Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.