Betegségek lelki háttere: magas vérnyomás

Orvosi neve: hipertónia.

Testi szint: vér (életerő), erek (az életerő útvonalai). Tüneti szint: vérnyomás = energia, véráram-ellenállás; állandó nyomás és feszültség alatt állni: „nyomás alá helyezni magunkat”; állandó konfliktusban élni anélkül, hogy megoldást találnánk a problémákra; nem szembenézni a konfliktusokkal; állandó vizsgadrukk és „ugrásra készség”; feszült alaphelyzet és belső nyugtalanság; meg nem oldott hatalmi konfliktusok; elnyomott ellenségesség; külső aktivitásba menekülés, hárítás; elfojtott agresszió; testi önuralom; a testi funkciók aktivitásának blokkja; megpróbálunk mindent a saját ellenőrzésünk alá vonni; kommunikációs problémák:
„kiosztás” a „megosztás” (közlés) helyett; a szavak „puskaporossá” válnak; ellenkezési hajlam.

1. kicsattanó (elvörösödést okozó) magas vérnyomás: a páciens nélkülözhetetlennek érzi magát, „minden lében két kanál”, mottó: „mindenütt rám van szükség, csak én tudom megoldani a helyzetet”.

2. sápadt magas vérnyomás: emberfeletti önuralom, állandó harc az életért a kalitkában (az ereken belül); a színfal mögött egy túlfeszített és elcsigázott ember található.

3. időskori magas vérnyomás: befagyott kommunikáció.

Feldolgozás: ahelyett hogy ellentartanánk a nyomásnak, inkább meg kell keresnünk a döntő konfliktus gyökerét, és minden erőnket annak offenzív megoldásába fektetni; a hatalmi konfliktust felderíteni és megragadni; az ellenség „előállítása”; a túlbuzgóságot egy „mindent eldöntő csatára” váltani; az élet bátor, offenzív megélése; valódi, belső önuralom; érzelmi kontroll, az érzelmek céltudatos bevetése (ne csináljunk „zsiványtanyát” a szívünkből); az összeütközés utáni lazítás; a kommunikáció ápolása: gyors, ütőképes válaszok a megfelelő helyen, vagy csak figyelni, hallgatni; felismerni a szólás bölcsességét: „beszélni ezüst, hallgatni arany”; tudatosan „nagy levegőt venni” és a kilégzéssel elengedni a dolgokat; az elismerés utáni vágy őszinte beismerése.

1. annak felismerése, hogy erőszakos kitöréseink valójában menekülési kísérletek; a nyomást a megfelelő helyen kiengedni;

2. saját magunk elnyomását átlátni, a nyomást a megfelelő ponton kiengedni;

3. a szívünkre hallgatni.

Feloldás: saját hatalmunk felismerése; szembenézni a meglévő konfliktussal, a megoldatlan helyzetet nyomás hatására mozgásba hozni; életünk lényeges pontjaira (gyakran „szívügyeinkre”) koncentrálni; inkább magunkba nézni, megoldatlan „szívügyeinkre”, ahelyett hogy kivetítenénk a külvilágra azokat; lelkileg túlnőni magunkon.

Ősprincípium: Mars-Szaturnusz.

Forrás: Ruediger Dahlke: Betegség, mint szimblólum.

Kép: Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.