Betegségek lelki háttere: a menstruáció elmaradása, késése

Testi szint: petefészek (termékenység), anyaméh (termékenység, védettség).

Tüneti szint: a női lét tagadása azáltal, hogy a menstruáció nem kezdődik el (elsődleges amenorrhoea) pl.  Anorexia nervosa esetén, vagy hogy a menstruáció kimarad (másodlagos amenorrhoea) fogamzásgátló tabletták, stressz, bánat, hiányos táplálkozás vagy túlzott ingerek következtében; visszatérés a nemiség kialakulása előtti időkhöz, amikor még semmi se volt ennyire poláris, és emiatt kevésbé volt nemi jellegű; életünk és (nemi) rendeltetésünk nincs összhangban; életnedveinket megtartjuk magunknak (p1. táplálékhiány, alultápláltság esetén); mindent önmagunkra vonatkoztatunk, elzárkózunk az idegen (megtermékenyítő) impulzusok elől; az áldozatkészség és az odaadás hiánya; elmulasztjuk a havi tisztulást és megújulást.

 

Feldolgozás: nyúljunk vissza tudatosan azokhoz az életszakaszokhoz, amelyek a nővé válást megelőzik (gyermekkor, pubertás); válasszunk olyan gyakorlatokat és rituálékat, amelyeknek a segítségével a megelőző időszakok feladatait is megválthatjuk: játsszuk el a méhen belüli (inrauterin) időszak ősbizalmát, a gyermekkor gyermekiségét, az általános iskolai tanulást, a serdülőkori játékokat, alkalmazzunk eksztázisgyakorlatokat (szexualitás, zene, sport, tánc).

Feloldás: váltsuk meg a gyermeki létet, hogy el tudjunk szakadni tőle, készüljünk fel az első vérzésre és a női létre, gyakoroljuk az átalakulás megfelelő (kollektív) rituáléit (lásd: Sors. „Serdülőkor” fejezete). Ősprincípium: Hold-Szaturnusz.

Forrás: Ruediger Dahlke: Betegség, mint szimbólum.

Kép: Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.