Az elemek alaptermészetei

A jegyek elemeihez különböző alaptermészeteket társíthatunk. Az ókori görög orvos, Hippokratész határozta meg először a négy alaptermészetet, a négy testnedv arányai alapján, amelyek: sárga epe, fekete epe, vér, nyál.

A négy alaptermészet

Kolerikus

Ide tartoznak a tűz-jegyek, a Kos, az Oroszlán és a Nyilas. A tűz-hangsúlyos ember dinamikus, tettre kész, bátor és szenvedélyes. A kolerikus szó eredete pedig a “chole”, azaz a “sárga epe” szóból származik. Az epét a Mars uralja, a Mars pedig tüzes égitest. A tüzes jegyek hajlamosak a hirtelen haragra, ami szimbolikusan az epéhez köthető. A magyar nyelv ezt kitűnően megfogalmazza a “forr az epéje”, “epés megjegyzést tesz”, “epét köp mérgében” kifejezésekkel.

Melankolikus

A melankolikus jegyek a földes jegyek: Bika, Szűz, Bak. Ezen jegyek hangsúlyossága a szülött radixában kitartást és megbízhatóságot kölcsönöz. A szó eredete: “melaine chole”, vagyis a fekete epe, ami a lépben található. A lép szaturnuszi uralom alatt álló szerv, a Szaturnusz pedig föld jellegű planéta. A föld-hangsúlyos emberek hajlanak leginkább a melankóliára.

Szangvinikus

A szangvinikusok a levegős jegyek, azaz az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő. A levegő-hangsúllyal rendelkező egyének intelligensek, érdeklődők és barátságosak. A szangvinikus elnevezés eredete pedig nem más, mint a latin “sanguis” szó, ami vért jelent. A véredényeket és a vérkeringést a Merkúr irányítja, ami levegős bolygó (magát a vért a Mars). A szangvinikus jegy-hangsúllyal rendelkező embert “hajtja a vére”, sokszor olyan dolgokba is, amelyeket később megbán.

Flegmatikus

A flegmatikus típusba a víz-jegyek sorolhatók: a Rák, a Skorpió és a Halak. A víz-domináns embertípus együtt érző, befogadó, misztikus és ragaszkodó. A flegmatikus kifejezés a “phlegma”, azaz “nyálas, nyálkás” szóból származik. A nyál Hold-jellegű testnedv, hiszen mindkettő erősen kötődik a vízhez. A vizes-típusok diszharmóniában gyakran “szétfolyó” természetűek, lehatárolódási gondokkal küzdhetnek.

Kép: Pinterest.

 

One thought on “Az elemek alaptermészetei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.