Amikor a Karácsony sötét…

A Karácsonyról leginkább a gyönyörűen feldíszített fa, a család összegyűlése, a közös evés-ivás és a meghitt hangulat juthat eszünkbe. De mi van azokkal, akiknek nem…?

Akiket nem tesz vidámmá a villogó fényáradat, a csengettyűszó és az Ünnep mást jelent, mint amit a legtöbb embernek…? Rájuk ki gondol?

A finn énekesnő, Tarja Turunen 1996-2005-ig volt a Nightwish metálcsapat frontasszonya, majd kényszerű távozása után egy évvel szólókarrierbe kezdett és csillaga megállíthatatlanul ível felfelé 11 év után is. Az északi szépség hazánkban is többször fellépett, legutóbb 2017. február elsején, amikor azt kiabálta magyarul a tömegnek: “Szeretlek Benneteket!!!”

 

Több stúdióalbum, rengeteg rekord-nézettséget produkáló videoklip és számtalan koncert után most egy rendhagyó karácsonyi lemezt készített a lírai szoprán hanggal rendelkező énekesnő, aki évekig egyházi zenét is tanult, még a Nightwish-es időszakban. A korongon ugyanis 11 ismert karácsonyi klasszikus szerepel az ő előadásában, valamint egy saját dal, a Together.

Így mesélt új lemezéről a 40 éves Tarja:

“Különleges élmény volt egy sötét karácsonyi album elkészítése a nyár közepén, a Karib-tenger türkizével körülvéve. Ellentéte annak a havas Karácsonynak, amit Finnországban megszoktam. A lemezen a Karácsony másik oldalát kutattam, és újabb bizonyítékot találtam arra, hogy a sötétség mélyről jön. A magányos emberek szemszögéből, az egyedül élőkéből közelítettem meg az ünnepet. Azokéból, akiknek nincs öröme a villogó fényekben és a csengettyűkben.”

E kiadvánnyal szeretne az énekesnő tehát lelket önteni mindazokba, akiknek a Karácsony eddig szomorúan, magányosan telt. Tarja igazán különleges művész és ember: nemrégiben az Irma hurrikán károsultjainak segített, de akadt példa arra, hogy haldokló rajongóját látogatta meg és Innocence című, tavaly megjelent dalában a családon belüli erőszakra hívta fel a figyelmet.

A karácsonyi anyag címe From Spirits And The Ghosts – Score For A Dark Christmas címet viseli, és a mai napon került a boltok polcaira.

Az énekesnő klasszikusan képzett, operás hangja és a sötét, gótikus elemek különlegessé teszik az albumot, amelyet minden olyan embernek ajánlok meghallgatásra, akik a magány, az elhagyatottság érzésével küzdenek. Két dalt már a lemez megjelenése előtt megmutatott a dalos pacsirta a nagyérdeműnek, az O Come, O Come, Emmanuelt és a német nyelvű O Tannenbaum-ot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.