Állati hiedelmek

Az állatokkal kapcsolatos hiedelmek feltehetően az ősi állatkultuszból maradtak fenn, egyfajta népi emlékként. Néha ma is tartunk, vagy épp irtózunk bizonyos állatoktól, és nem nagyon ismerjük ennek az okát…

A cikk a Hihetetlen! magazin szeptemberi számában olvasható teljes terjedelmében, amelynek honlapja itt érhető, el, de a Facebookon is tudjátok követni.

A fekete macska

Európában mindenki ismeri a babonát, miszerint ha egy fekete macska szalad át előttünk az úton, állítólag balszerencse követi. Beszélik, hogy az átkot meg lehet törni: három lépést kell visszafelé megtenni. Mások szerint a bal vállunk fölött kell egyet hátrafelé köpni.

 

Megint mások szerint háromszor kell megfordulnunk a tengelyünk körül. De állítólag az sem mindegy, hogy az állat melyik irányból halad: ha a cica jobbról balra halad, az rossz, ha balról jobbra, az szerencsés.

A fekete macska Kínában is a balszerencse jele, ám a japánoknál a nagy szerencse előjele, így üdvösnek tekintik megjelenését.

Béka és kígyó

A hiedelmek másik fontos állata a béka. Ennek magyarázata, hogy az egykori boszorkányok magukhoz kötöttek minden halállal és túlvilággal kapcsolatos állakát, és ez által mindkét világ kiváló ismerőit. A boszorkányos szertartásokhoz a varangyos béka és a kígyó volt a legmegfelelőbb állat. Utóbbi már csak azért is, mert a Biblia elég korán “tiltólistára rakta” a bölcsesség, a tudás eme szimbólumát.

A varangyos békáról annyit kell tudni, hogy erős mérge van, amellyel képes azelőtt lebénítani áldozatát, hogy elkapná. A Biblia talán emiatt írt róla elítélően, hiszen a varangyot a tíz csapás egyikeként említi.

“…a tisztátalan lelkek békák képében potyognak kifelé az Antikrisztus szájából…”

A keresztény vallás tehát úgy tekint a békára, mint az ördög, a démonok megtestesítőire, valamint a fösvénység és a bujaság szimbólumára…

A rovarfélék tisztelete

Akadnak pozitív babonák is. Itt, Európában például a pókokat a szerencse állataként tartjuk számon.

Az ókori Egyiptomban ismert volt a skorpió tisztelete, ami onnan ered, hogy Ménész volt Egyiptom első királya, a skorpiókirály.

A pók azonban nemcsak nálunk örvend tiszteletnek, hanem a mohamedán vallásban is. Egy ismert történet szerint Mohamed egy alkalommal menekülés közben a Mekka környéki barlangok egyikében rejtőzött el, ahol is egy keresztes pók gyorsan egy nagy hálót szőtt a barlang nyílására, ami így megtévesztette a próféta üldözőit. Azt hihették, hogy nem járt ott senki, hiszen a pókháló mindenki számára az elhagyatottságot jelenti. Mohamed így megmenekült, ezért a pók a mohamedánok szent állata.

Képek: Unsplash.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük