A veganizmus más aspektusból

Napjainkban egyre többen választják a vegán életformát, amely nem más, mint minden állati eredetű élelmiszer kiiktatása étrendünkből, bojkottálása az állatokon tesztelt kozmetikai-és tisztítószereknek, valamint a vegánok nem hordanak valódi bőrt és szőrmét. A legtöbb vegán etikai okokból váltott életmódot, de nézzük még két fontos oldalát a veganizmusnak!
 
 
Környezetkímélő 
 
1 kg marhahús előállításához 15000 liter vízre van szükség. Ez hatalmas mennyiség, főleg, hogy rohamosan fogy a Föld ivóvízkészlete, Fokvárost pedig a kiszáradás fenyegette tavasszal. A növények előállításához jóval kevesebb vizet kell “elpazarolni”: például 1 kg búzához 1700 liter, 1 kg uborkához pedig mindössze 320 liter víz szükséges. Riasztó adat, hogy az édesvíz-készlet 70%-át az állattenyésztés viszi el. De elgondolkodtató az is, miszerint az üvegházhatású gázok 51%-áért az állattartás a felelős, míg a légi közlekedés szerény 2%-ban okolható ezért. Egy szarvasmarha akár 200-500 liternyi metángázt bocsát ki magából, amely roncsolja az ózonréteget, klímaváltozást idéz elő. 
 
Egészségvédő
 
A vegán étrendet követők körében szinte egyáltalán nem fordul elő például a fájdalmas köszvény – a húgysav, amely e betegség kialakulásáért felelős, a húsokban található. Az állati eredetű élelmiszerek kiiktatásával még olyan kórképek előfordulási aránya is csökken, mint a:
 
– cukorbetegség 
– szív-és érrendszeri megbetegedések, agyi érkatasztrófa (stroke), szívinfarktus, magas vérnyomás, atherosclerosis (plakkok az érfalon)
– különböző rosszindulatú daganatok
– emésztőrendszeri panaszok, pl. puffadás, székrekedés, kidomborodó has
– Alzheimer-kór, demencia, időskori elbutulás
– csontritkulás, ízületi problémák, mozgásszervi betegségek
– vesekő, epekő
– elhízás, amely sok betegség melegágya
– hajhullás, pattanások, bőrgyógyászati betegségek
– nőknél nőgyógyászati és menstruációs panaszok, férfiaknál a here-és prosztatarák
 
A vegán étrendet követőknél mindössze 4%-ra redukálódik a szívvel, érrendszerrel kapcsolatos betegségek aránya, szemben azokéval, akik sok állati eredetű ételt vesznek magukhoz – náluk ez az arány 45-50% között mozog. Az emésztőrendszer tekintetében fontos kiemelni, hogy a ragadozó állatok bélrendszere jóval rövidebb, mint az emberé, hogy a hús mihamarabb ki tudjon ürülni – ezért nem találkozhatunk pl. szorulásos tigrissel vagy oroszlánnal. A fogazat kérdésében sok vita született, de az igazság az, hogy nekünk nincsenek hosszú, hegyes fogaink és karmaink… ezen érdemes elgondolkodni.
A hús napokig is vesztegelhet az ember beleiben, számos kellemetlen tüntettel jelezve ezt, pl. túlzott gázképződés, a has felfúvódása, székletürítési nehézségek, sőt pattanások, bőrviszketés formájában is. A csontritkulás (oszteoporózis) egyik oka is a túlzott húsevés. A hús megemésztéséhez a szervezetnek foszfátra van szüksége, ezért tested a csontjaidból vonja ki azt. Nőknél ez főleg a menzesz elmaradásával jelentkezik. A nők ezenkívül rendelkeznek egy biztonsági “szeleppel” is: ez pedig az anyaméh. Férfiaknál azért gyakoribb a szív-és érrendszeri betegségek aránya 55-60 éves kor alatt, mert ők nem rendelkeznek ezzel a “szeleppel”. A vér savassá válik az állati fehérjétől, amely szintén rengeteg baj okozója. A nők havonta megszabadulnak egy jó adag vértől a menstruációjuk alatt, viszont a menzesz alatt jelentkező erős görcsök és rosszullétek nem indokoltak: ha mégis előfordulnak, vérünk savasságát jelzi. Később pedig, a klimax idején, amikor is leáll a petefészkek működése és a havi vérzés, a méhben ott maradnak a sok-sok éven át szűrt mérgek maradványai. Ez pedig miómák, daganatok formájában bosszulhatja meg magát. Nem véletlen, hogy annyi nőn végeznek hiszterektómiát, amely kifejezés jelenti a méh, a petefészkek, petevezetékek eltávolítását – ezt hívják ronda szóval “kipakolásnak”. Ugyanez az arány érvényes az emlődaganatra is, hiszen sok esetben a reproduktív rendszert érintő elváltozások kapcsolatban állnak a mellekkel is. Még egy érdekes dolog: jómagam több vegánt ismerek, és közöttük egyik sem cukorbeteg, de gyógyult inzulinrezisztensekkel is találkoztam már. Az orvos pedig mit ajánl mégis egy diabéteszesnek? Húst…
 
Végül pedig néhány vegán híresség!
 
Alissa White-Gluz kanadai énekesnő
 
A svéd illetőségű Arch Enemy death metal banda frontasszonya 13 éves kora óta vegán. Szülei fiatal koruktól vegetáriánusként éltek, így a most 32 esztendős Alissa tiniként könnyen lemondott a többi állati eredetű élelmiszerről is. Húst állítása szerint életében nem evett. Feltűnő színű haját kizárólag vegán festékkel színezi – a termék Manic Panic néven már Magyarországon is kapható!
 
Sir Isaac Newton 
 
A klasszikus fizika atyjaként is emlegetett angol tudós -aki nem mellesleg foglalkozott spiritualitással, asztrológiával, alkímiával is- húsmentes étrendet követett. 
 
Albert Einstein
 
A német fizikus egyszer a következőt mondta:  „Semmi sem olyan üdvös az emberek egészsége számára, és biztosít nagyobb esélyt a Földünkön való túlélésre, mint a húsmentes étrendre való áttérés.”
 
Leonardo da Vinci

 
A híres itáliai polihisztor egyszerűen és tömören fogalmazott: “Az én testem nem lesz állati temetkezőhely!”
 
Mahatma Gandhi
 
Az indiai spirituális vezető hatalmas állatbarát volt, főként ezért nem fogyasztott húst – de tudatának tisztán tartása is szerepet kaphatott abban, hogy növényeket vett magához.
 
Ariana Grande
 
A fiatal amerikai énekesnő 2013 óta vegán, amely döntését az állatok iránt érzett szeretete motiválta.
 
Sia
 
A most 42 éves ausztrál származású énekes-dalszerző korábban meglehetősen zűrös életet élt: keményen ivott, kábítószerezett, depressziós volt. A kétezres évek elején összeszedte magát, először vegetáriánus, majd vegán lett, és napjainkra a világ egyik legsikeresebb énekesnőjévé küzdötte fel magát.
 
Shirley Manson
 
1994-ben, a wisconsini Madisonban alakult a Garbage, énekesnőjük pedig egy skót hölgy, Shirley Manson, aki a kilencvenes években a vegetáriánus étkezés mellett döntött, néhány éve pedig vegánná vált. A karakteres hangú frontasszony szerepelt a PETA kampányában, és vélhetően étrendje is hozzájárul ahhoz, hogy képtelen öregedni – pedig Shirley idén nyáron ünnepli 52. születésnapját.
 
Képek: Pinterest, Google.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.