A veganizmus más aspektusból

Napjainkban egyre többen választják a vegán életformát, amely nem más, mint minden állati eredetű élelmiszer kiiktatása étrendünkből, bojkottálása az állatokon tesztelt kozmetikai-és tisztítószereknek, valamint a vegánok nem hordanak valódi bőrt és szőrmét. A legtöbb vegán etikai okokból váltott életmódot, de nézzük még két fontos oldalát a veganizmusnak!
 
 
Környezetkímélő 
 
1 kg marhahús előállításához 15000 liter vízre van szükség. Ez hatalmas mennyiség, főleg, hogy rohamosan fogy a Föld ivóvízkészlete, Fokvárost pedig a kiszáradás fenyegette tavasszal. A növények előállításához jóval kevesebb vizet kell “elpazarolni”: például 1 kg búzához 1700 liter, 1 kg uborkához pedig mindössze 320 liter víz szükséges. Riasztó adat, hogy az édesvíz-készlet 70%-át az állattenyésztés viszi el. De elgondolkodtató az is, miszerint az üvegházhatású gázok 51%-áért az állattartás a felelős, míg a légi közlekedés szerény 2%-ban okolható ezért. Egy szarvasmarha akár 200-500 liternyi metángázt bocsát ki magából, amely roncsolja az ózonréteget, klímaváltozást idéz elő. 
 
Egészségvédő
 
A vegán étrendet követők körében szinte egyáltalán nem fordul elő például a fájdalmas köszvény – a húgysav, amely e betegség kialakulásáért felelős, a húsokban található. Az állati eredetű élelmiszerek kiiktatásával még olyan kórképek előfordulási aránya is csökken, mint a:
 
– cukorbetegség 
– szív-és érrendszeri megbetegedések, agyi érkatasztrófa (stroke), szívinfarktus, magas vérnyomás, atherosclerosis (plakkok az érfalon)
– különböző rosszindulatú daganatok
– emésztőrendszeri panaszok, pl. puffadás, székrekedés, kidomborodó has
– Alzheimer-kór, demencia, időskori elbutulás
– csontritkulás, ízületi problémák, mozgásszervi betegségek
– vesekő, epekő
– elhízás, amely sok betegség melegágya
– hajhullás, pattanások, bőrgyógyászati betegségek
– nőknél nőgyógyászati és menstruációs panaszok, férfiaknál a here-és prosztatarák
 
A vegán étrendet követőknél mindössze 4%-ra redukálódik a szívvel, érrendszerrel kapcsolatos betegségek aránya, szemben azokéval, akik sok állati eredetű ételt vesznek magukhoz – náluk ez az arány 45-50% között mozog. Az emésztőrendszer tekintetében fontos kiemelni, hogy a ragadozó állatok bélrendszere jóval rövidebb, mint az emberé, hogy a hús mihamarabb ki tudjon ürülni – ezért nem találkozhatunk pl. szorulásos tigrissel vagy oroszlánnal. A fogazat kérdésében sok vita született, de az igazság az, hogy nekünk nincsenek hosszú, hegyes fogaink és karmaink… ezen érdemes elgondolkodni.
A hús napokig is vesztegelhet az ember beleiben, számos kellemetlen tüntettel jelezve ezt, pl. túlzott gázképződés, a has felfúvódása, székletürítési nehézségek, sőt pattanások, bőrviszketés formájában is. A csontritkulás (oszteoporózis) egyik oka is a túlzott húsevés. A hús megemésztéséhez a szervezetnek foszfátra van szüksége, ezért tested a csontjaidból vonja ki azt. Nőknél ez főleg a menzesz elmaradásával jelentkezik. A nők ezenkívül rendelkeznek egy biztonsági “szeleppel” is: ez pedig az anyaméh. Férfiaknál azért gyakoribb a szív-és érrendszeri betegségek aránya 55-60 éves kor alatt, mert ők nem rendelkeznek ezzel a “szeleppel”. A vér savassá válik az állati fehérjétől, amely szintén rengeteg baj okozója. A nők havonta megszabadulnak egy jó adag vértől a menstruációjuk alatt, viszont a menzesz alatt jelentkező erős görcsök és rosszullétek nem indokoltak: ha mégis előfordulnak, vérünk savasságát jelzi. Később pedig, a klimax idején, amikor is leáll a petefészkek működése és a havi vérzés, a méhben ott maradnak a sok-sok éven át szűrt mérgek maradványai. Ez pedig miómák, daganatok formájában bosszulhatja meg magát. Nem véletlen, hogy annyi nőn végeznek hiszterektómiát, amely kifejezés jelenti a méh, a petefészkek, petevezetékek eltávolítását – ezt hívják ronda szóval “kipakolásnak”. Ugyanez az arány érvényes az emlődaganatra is, hiszen sok esetben a reproduktív rendszert érintő elváltozások kapcsolatban állnak a mellekkel is. Még egy érdekes dolog: jómagam több vegánt ismerek, és közöttük egyik sem cukorbeteg, de gyógyult inzulinrezisztensekkel is találkoztam már. Az orvos pedig mit ajánl mégis egy diabéteszesnek? Húst…
 
Végül pedig néhány vega/vegán híresség!
 
Alissa White-Gluz kanadai énekesnő
 
A svéd illetőségű Arch Enemy death metal banda frontasszonya 13 éves kora óta vegán. Szülei fiatal koruktól vegetáriánusként éltek, így a most 32 esztendős Alissa tiniként könnyen lemondott a többi állati eredetű élelmiszerről is. Húst állítása szerint életében nem evett. Feltűnő színű haját kizárólag vegán festékkel színezi – a termék Manic Panic néven már Magyarországon is kapható!
 
Sir Isaac Newton 
 
A klasszikus fizika atyjaként is emlegetett angol tudós -aki nem mellesleg foglalkozott spiritualitással, asztrológiával, alkímiával is- húsmentes étrendet követett, különösen élete utolsó éveiben. Newton emésztőrendszeri panaszokkal küzdött, emiatt hagyta el a húst.
 
Albert Einstein
 
A német fizikus egyszer a következőt mondta:  „Semmi sem olyan üdvös az emberek egészsége számára, és biztosít nagyobb esélyt a Földünkön való túlélésre, mint a húsmentes étrendre való áttérés.”
 
Leonardo da Vinci

 
A híres itáliai polihisztor egyszerűen és tömören fogalmazott: “Az én testem nem lesz állati temetkezőhely!”
 
Mahatma Gandhi
 
Az indiai spirituális vezető hatalmas állatbarát volt, főként ezért nem fogyasztott húst – de tudatának tisztán tartása is szerepet kaphatott abban, hogy növényeket vett magához.
 
Ariana Grande
 
A fiatal amerikai énekesnő 2013 óta vegán, amely döntését az állatok iránt érzett szeretete motiválta.
 
Sia
 
A most 42 éves ausztrál származású énekes-dalszerző korábban meglehetősen zűrös életet élt: keményen ivott, kábítószerezett, depressziós volt. A kétezres évek elején összeszedte magát, először vegetáriánus, majd vegán lett, és napjainkra a világ egyik legsikeresebb énekesnőjévé küzdötte fel magát.
 
Shirley Manson
 
1994-ben, a wisconsini Madisonban alakult a Garbage, énekesnőjük pedig egy skót hölgy, Shirley Manson, aki a kilencvenes években a vegetáriánus étkezés mellett döntött, néhány éve pedig vegánná vált. A karakteres hangú frontasszony szerepelt a PETA kampányában, és vélhetően étrendje is hozzájárul ahhoz, hogy képtelen öregedni – pedig Shirley idén nyáron ünnepli 52. születésnapját.
 
Képek: Pinterest, Google.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.