A szorongásos zavarok 4 típusa, és a mögöttük rejlő okok

A szorongás, nyugtalanság többféle tünetet produkálhat. Napjainkban a mentális betegségek több, mint egyharmadát szorongással járó betegségek teszik ki.
Sajnos az emberek többsége még mindig megbélyegzi az ilyen zavaroktól szenvedő betegeket, pedig évről évre több embert diagnosztizálnak ilyen betegséggel. E cikkben négy szorongással járó kórképről olvashatsz.
 
SZOCIÁLIS FÓBIA
 
A szociális fóbiában szenvedő beteg szorong mások társaságában, retteg mindenféle nyilvános szerepléstől és elkerüli a számára félelmet jelentő helyzeteket. A szociális fóbiások a leggyakrabban a következő helyzetektől félnek: látogatók fogadása, evés-ivás mások előtt, nyilvános szereplés.  Az is a gyakori félelmek közé tartozik hogy mások kigúnyolják, élcelődnek a páciensen.
 
Okai: félelem az elutasítástól, nem érzi magát elég megnyerőnek a beteg, nem érzi magát biztonságban.
 
Jellemzően azok betegsége, akik olyan családi háttérből érkeznek, ahol a megalázás mindennapjaik része volt. 
 
PÁNIKBETEGSÉG
 
Napjaink leggyakoribb mentális zavara a pánikbetegség. Hirtelen kialakuló roham, amely semmihez nem fogható félelemmel jár. Tünetei: halálfélelem, hideg izzadás, zsibbadás testszerte, heves szívverés, mellkasi szorítás, szédülés, ájulásérzet vagy tényleges ájulás, hányinger, látászavar. Jelentősen beszűkíti az életet, hiszen a beteg retteg a következő rohamtól.
 
Okai: a pánikbetegek egy része úgy érzi, nem szerethető, csődtömegnek tartja magát, bizonytalan családi háttér is jellemző lehet. Ami még feltűnő: a pánikbetegek többsége mindent erős kontroll alatt akar tartani.
 
Sok pánikbeteg mély gyermekkori sérüléseket hordoz magában, amelyet vagy családjuktól, vagy egy közösségtől (iskola) szenvedtek el. 
 
3. HIPOCHONDRIA
 
Beteges félelem a súlyos betegségektől. Gyakran jár együtt a pánikbetegséggel, hiszen a rohamok során hasonló tüneteket érez a beteg, amelyek hasonlítanak a szívroham, a stroke vagy az epilepszia szimptómáira. A beteg bármilyen betegségről hall vagy olvas, képes a tüneteket produkálni. Rendszeres vendég az orvosi rendelőben, sok időt tölt egészségügyi kiadványok, weblapok tanulmányozásával.
 
Okai: félelem az elhagyatottságtól, a páciens elszigeteltnek érzi magát, értéktelenség érzete.
 
A hipochonderek azok, akik legritkábban betegszenek meg ténylegesen, hiszen többségük mániákusan figyel táplálkozására, kerüli az alkoholt, a drogokat és más káros dolgokat. Azonban kezelés nélkül az állapot annyira elhatalmasodhat az emberen, hogy pszichoszomatikus nyavalyát csinál magának – azaz tüneteket produkál, miközben egészséges, mint a makk.
 
4. GENERALIZÁLT SZORONGÁS (GENERALIZED ANXIETY DISORDER-GAD)
 
Ez az egyik legnehezebben diagnosztizálható betegség. Ahogyan a neve is sugallja, a szorongást a beteg idézi elő, és nehezen lehet felfedezni, mi váltja ki. Tünetei sokfélék lehetnek, emlékeztetnek a pánikbetegségére, de összetettebbek. Itt is jelen van a szédülés, ájulásérzés, megőrüléstől való félelem, hányinger, hányás, hasi fájdalom, mellkasi szorítás, erős szívdobogás érzete, magas pulzusszám, gyakori vizelési inger, hasmenés, fejfájás, száj kiszáradása és még rengeteg tünettel jelentkezhet.
 
Okai: félelem az ismeretlentől, a kihívásoktól, a jövőtől, a felelősségtől. 
 
Sok GAD-ban szenbvedő beteg instabil családi háttérrel rendelkezik, lehetséges valamelyik szülő függősége (alkohol, drogok), elhanyagoltság.
 
Képek: Pinterest.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.