A lelki egészség megőrzése

A lelki egészség a legfontosabb, mert bár a test és a szellem szorosan kapcsolódnak egymáshoz, a mentális problémák sokkal veszélyesebbek az általános egészség szempontjából. Lehet rendben működik a tested, de a mentális problémák negatív hatással vannak a fizikai folyamatokra is. 

 

Íme, 7 fontos dolog, amely segít megőrizni lelki egészségedet!

1. Ne állíts magad elé túl nehéz feladatokat! Fokozatosan haladj, kezdd kicsiben! Ha ezekkel megvagy, önbizalmat és kitartást adnak a nagyobb célok eléréséhez is. Ha mindent egyszerre alarsz megkapni, szétforgácsolod az energiádat és a kudarcélmény letörtté tesz.

2. Ha valami nem működik jól az életedben, kezdd el a változtatásokat még ma! Ha belesüppedsz az önsajnálatba, azzal nemcsak nem oldódik meg a gondod, de bele is betegedhetsz, egyenes út a depresszióhoz és egyéb lelki nyavalyákhoz. Lehet, eleinte nehéz lesz döntéseket hoznod, de utána minden könnyebben megy majd!

3. Ne avatkozz bele mások életébe! Mindenkinek joga van a személyes térhez, sőt, ahhoz is, hogy hibákat kövessen el, mert ezekből is tanulunk! Csak akkor adj tanácsot, ha kikérik a véleményed, és akkor se légy okoskodó. Lehet, hogy a másiknak épp meg kell élnie azt, amiben van, hogy fejlődhessen. És ez bizony nem a te utad! Mellesleg, ha kéretlenül osztogatsz tanácsot, kivívod mások nemtetszését és ezzel a Te közérzeted is romlik…

 

4. Bocsáss meg másoknak. Emberek vagyunk, hibákat követünk el. Bocsáss meg a sok éves sérelmekért is, mert ez is megbetegíthet. Ugyanez érvényes saját magadra is: Magadnak is meg kell bocsátanod.

5. Légy őszinte. Ne csak másokhoz, Magadhoz is! Azzal, hogy nem színezed ki a valóságot és gyártasz meséket, energiát spórolsz meg. Hiszen egy idő után nem tudod fejben tartani, kinek mit mondtál, ez pedig igen kínos szituációkhoz vezethet…

6. Ne várd a külvilág elismerését. Effektek szerkesztése a képeidre az Instagramon, tökéletes sminkben pózolás? Minek? Ami a festékréteg alatt van, az sokkal érdekesebb mások számára. Ugyanez érvényes mindenre, amit teszel. Nem kell, hogy mindenkinek tetsszen. Akinek nem tetszik, annak véleménye úgysem fog változni. Ha túl sok energiát fektetsz abba, hogy egy tökéletes ember képét közvetítsd Magadról, előbb vagy utóbb felőrli az idegeidet.

7. Ne irigyelj senkit! Lehet, hogy a másik élete látszólag rendben van, boldogan pózol párjával a Facebookon, gyerekeket nevel vagy sikeres a munkájában, de nem tudhatod, hogy a virtuális világán kívül, a valóságban mit él meg… lehet, hogy a sok szerelmes kép a párjával csak látszat, és valójában a szakítás küszöbén állnak. Ha pedig valaki sikeres, gondolj bele abba, hogy esetleg hosszú, fájdalmas és küzdelmes út van mögötte.

Képek: Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük