9 gyakori álomszimbólum és jelentésük – 2. rész

A cikk előző részében kilenc gyakori álomszimbólummal foglalkoztunk, illetve megtudhattuk azok jelentését. Most újabb kilenc, szintén gyakran felbukkanó szimbólummal és magyarázatukkal ismerkedhetünk meg.

1. VEZETÉS

Bármilyen jármű, amellyel álmodban találkozol, a Te saját életed. Milyen állapotban van a jármű? Te vezeted vagy valaki más? Ha a jármű ép, akkor -még ha a látszat pillanatnyilag nem is ezt mutatja- rendben haladnak a dolgaid, csak így tovább. Ha valamilyen probléma merül fel vele, nem árt, ha felülvizsgálod a döntéseidet, mert lehet, hogy rossz irányba visznek. Ha Te vezetsz, a valóságban is tudatosan irányítod az életedet egy meghatározott cél felé. Ha más vezet, valamilyen megoldhatatlannak tűnő gond nyomaszt – ez esetben ne szégyellj segítséget kérni. Ha baleset éri az autót, egy elhibázott döntésed miatt gyötröd Magad.

2. LIFT

via GIPHY

Igen gyakori szimbólum, főleg azok álmaiban, akik nyitottak a spiritualitásra. Amennyiben beszorulsz a liftbe és nem tudsz kijutni: úgy érzed, valaki túlságosan Rád telepszik. Ha nem áll meg a lift, hanem elkezd nagy sebességgel felfelé haladni, vágysz a transzcendens élményekre, ám nem árt vigyáznod, nehogy hamis mesterek közelébe kerülj. Másik jelentése: kitörés egy helyzetből, ami már jó ideje nyomaszt. Ha lefelé kezd haladni a szerelvény, esetleg a liftaknába zuhan: depresszió környékez, nehéz időszakot élsz, esetleg megpróbálsz elfojtani egy rossz emléket, ahelyett, hogy kibeszélnéd azt. Ha oldalra mozdul el: úgy érzed, kicsúszik a kezedből az irányítás.

3. FEGYVEREK

Olyan dolog jelképe, amely miatt rengeteget aggódsz napközben, azonban ez a szorongás tudatos elnyomás alatt van. Legszívesebben “egy lövéssel” véget vetnél a dolognak. A freudi álomfejtés szerint kapcsolatba hozható a szexualitással is. Jelezhet szexuális frusztráltságot, agressziót vagy éppen a szex utáni vágyat nők álmaiban. Utalhat még féltékenységre mindkét nem álmaiban, akár szerelmi, akár szakmai téren.

4. VIZELET, SZÉKLET

A vizelet a vízzel analóg, így legtöbbször érzelmi jellegű kérdések miatti gyötrelemre utal. Félelem a magánytól, elfojtott, el nem sírt könnyek. Nem mersz teret adni az érzelmeidnek. A széklet a saját “mocskunk”, jelképezheti mindazt, amit el akarunk titkolni. Másik olvasata a pénzhez, anyagiakhoz kötődik. Gyakori szimbólum egzisztenciális félelmek idején, munkahelyi problémák jelentkezésekor.

5. PÉNZ

via GIPHY

Nagyon gyakori álomkép. Sok pénz: vágysz az elismerésre, de nemcsak anyagi, hanem erkölcsi tekintetben is. Úgy érzed, értéktelen vagy, alacsony az önbizalmad. Esetleg kompenzálni akarod valamilyen korábbi ballépésedet. Egy másik magyarázat szerint félelmet is jelent a kontrollvesztéstől.

6. NEM TUDSZ BESZÉLNI

Segítségre szorulsz, de úgy érzed, senki nem ért meg, vagy nem is akarnak megérteni mások. Egy korábbi konfliktus is nyomhatja a lelked, amely régre nyúlik vissza és azóta sem tudtad tisztázni a dolgot az illetővel. Magányosnak, elveszettnek érzed Magad.

7. LÉPCSŐ

Haladás a céljaid felé. Ha akadálymentesen tudsz lépdelni a fokokon, jó úton jársz. Az egészséges önbizalom jelképe is. Ha leesel a lépcsőről vagy nem tudsz felmenni rajta -mert mondjuk akadályok, szemét, tárgyak vannak körülötted-, gondold át, hogy ami felé haladsz, valóban jó Neked? Valóban a fejlődésedet szolgálja?

8. FUTÁS

Céltudatosság, egyenes jellem, őszinteség. Bizonyos esetekben jelentheti azt is, hogy a megoldandó feladataid, a felelősség elől menekülsz, ez esetben bűntudatot is mutat az álom. Biztonságos helyre akarsz jutni, ahol nem érnek utol a gondjaid.

9. SZEX

Legtöbb esetben valós szexuális vágyat jelentenek az ilyen álmok. Ám nemcsak erre utalhat ez a tevékenység. Ha olyasvalakivel szexelsz, akivel “nem illik” vagy “nem szabad”, (pl. tanárod, főnököd, kollégád, orvosod, stb.) leginkább azt takarja, hogy szeretnéd jobban megismerni az illetőt: a lelkét, gondolkodását, életét.

Képek: Thinkstock és Giphy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.