9 gyakori álom-szimbólum és magyarázatuk

 

Az álmaink az úgynevezett REM-fázisban jelentkeznek, gondolatok, hangok, érzések, képek összessége, amely az agyon fut át alvás közben. E cikkben kilenc gyakori álomszimbólummal és üzenetükkel foglalkozunk.

 

1. Fogak elvesztése

A régi álmoskönyvek a halállal azonosítják ezt az álomképet, azonban legtöbbször nem erre mutat rá az elveszített fog. Leginkább arra utal, hogy nincs elég önbizalmunk, nem érezzük magunkat elég okosnak, vonzónak, de jelentheti azt is, hogy félünk a kontroll elvesztésétől, legyen szó akár munkáról vagy magánéletről. Mivel a fog a megragadás jelképe is, elszalasztott és megbánt lehetőségeket is jelezhet.

 

2. Zuhanás

Tartasz valaminek vagy valakinek az elvesztésétől. Legtöbbször annak jele, hogy nem szeretnéd, ha mások irányítanának és nyomást gyakorolnának rád. Legtöbbször munkahelyi vagy magánéleti krízisek idején jelentkezik ilyen álom.

 

3. Meztelenség

A legtöbb esetben önbizalomhiányra vagy annak hirtelen megcsappanására világít rá (pl. szakítanak Veled, elveszíted az állásodat stb.). Mutathatja továbbá azt is, hogy félsz a titkaid kitudódásától, megszégyenítéstől, de attól is, hogy önmagadat add. Főként olyan emberek álmaiban gyakori kép, akik egy társadalmilag elfogadott szerep mögé bújnak, attól való félelmükben, hogy a perifériára kerülnek, ha felvállalják valódi énjüket. Kamaszoknál is gyakori álom.

 

4. Repülés

 

Ez a szimbólum sokszor frusztráltságot, idegességet jelez. Több szabadságra, személyes térre vágysz, úgy érzed, valaki túlzottan is Rád telepszik, vagy nyomasztanak a feladataid. Ha más embereket vagy éppen tárgyakat látsz repülni, kaotikusnak érzed az életedet, gyakran levertség kínoz és félsz a felelősségtől.

 

5. A saját halálod

Noha a legrémisztőbb álmok egyike, az esetek többségében pozitív változásokat vetít előre. Valami véget ér, hogy egy másik dolog a helyére léphessen, egy ügy lezárul. Az élet új alapokra helyezése. Néha szakítást jelképez, éles váltást munka területén, váratlan dolgokat. A jól ismert mondás szerint pedig: aki álmában meghal, az sokáig él. 🙂

 

6. Ház

Legtöbbször magát az álmodót jelenti. Attól függően, hogy a ház milyen állapotban van, életed bizonyos területeit felül kell vizsgálnod. Ha pl. egy helyiség koszos, az analóg területet kell górcső alá venni. Például hálószobánál a párkapcsolatot, az ahhoz való hozzáállást, nappalinál a családoddal való viszonyod, vizes helyiségeknél saját érzelemvilágodat. A tető a hithez, a pince pedig a tudatalattihoz, a rejtegetett dolgokhoz kapcsolódik. A ház felbukkanása az álomban sokszor gyökértelenséget, bizonytalanságot is jelöl – ennek okát Neked kell megtalálnod és feloldanod.

 

7. Üldözés

Gyakori álom túlzott stressz, félelem esetén, mentális problémákkal küszködők is gyakran beszámolnak róla, például depressziósok, pánikbetegek, függőségekben szenvedők. Jelentheti azt is, hogy valamilyen kilátástalannak tűnő helyzet vagy nem kívánatos személy elől próbálsz menekülni. Olykor halogatást, a fontos dolgok elodázását is mutatja.

 

8. Lekésett vizsga

Young student missing exam deadline isolated on white

Megfelelési-és teljesítménykényszer idézi elő legtöbb esetben. Jelezheti még azt is, hogy alulértékeled szellemi képességeidet, tehetségedet, vagy éppen egy múltbéli kudarcélményt vagy képtelen feldolgozni és elengedni, amely valamilyen megmérettetéshez (nem kimondottan vizsgahelyzethez) kapcsolódott.

 

9. Víz

A leggyakoribb álomszimbólumok egyike. A tudatalatti, az érzelemvilág jelképe. Milyen a víz és milyen a kapcsolatod vele az álomban? A tiszta, átlátszó víz nyugodt és kiegyensúlyozott érzéseket mutat, míg a koszos és/vagy háborgó víz nyugtalanságot, bűntudatot, félelmet, önmagunkkal szembeni szeretetlenséget is megjeleníthet. Ha a víz mindent elönt, mintha egy óriási, végeláthatatlan medencében úsznál, érzelmeid viharosak, intenzív lelki életet élsz, amely viszont kezdi teljesen átvenni feletted az irányítást. Vizet inni: vágy a megtisztulásra.

Képek: 123RF és Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.