9 dolog, amivel a mérgező szülők tönkreteszik a gyermekeiket

A gyerekek alapjáraton szüleiket a szeretettel, a támogatással és a biztonsággal azonosítják. De mi van akkor, ha történetesen a gyermek mérgező szülők mellet nő fel? A tőlük kapott sebek sokszor életük végéig démonként kísértik őket.

 

Lássunk 5 mondatot és 4 dolgot, amellyel a szülők mérgezik a gyermekeiket!

 

“Bárcsak meg se születtél volna!”

 

Ez a mondat talán a legfájdalmasabb. A gyermek úgy érzi, nincs joga a létezéshez, hogy felesleges kolonc a szülei nyakán.

 

“Ha rossz leszel, elhagylak!”

 

Az elhagyással való fenyegetés szintén gyakori. Azok, akik gyerekkorukban többször megkapták ezt, felnőttként bizalmatlanok és kapcsolati problémákkal küszködhetnek.

 

 

“Kövér/csúnya vagy!”

 

A szülők nem is tudják, mennyire káros ez a beszólás. Ezzel nem motiválják a gyermeküket, hanem épp ellenkezőleg: a maradék önbizalmát elveszik, rosszabb esetben a csemete tini korában anorexiával, bulémiával és egyéb táplálkozási zavarokkal küzd majd.

 

“Miért nem tudsz olyan lenni, mint a testvéred?”

 

A testvérekkel való összehasonlítás következtében nemcsak a gyermek önbecsülése sérül, de még a testvérrel való kapcsolatát is tönkreteheti. Úgy érezheti (sok esetben megalapozottan), hogy a testvért jobban szeretik a szülei.

 

“Hogy lehetsz ennyire hülye?”

 

Ha a gyermeknek tanulási problémái vannak, segítségre szorul, nem pedig lecseszésre. A szellemi képességeinek megkérdőjelezése rendkívül káros, különösen a 10-14 év közötti szakaszban, amikor kamaszodik a gyermek és fokozottan érzékeny, sérülékeny. Ugyanaz a hatás érhető el ezzel a mondattal, mint a kövérezéssel: nem motiválod vele csemetédet, hanem szorongást, félelmet keltesz benne, amitől borítékolhatod, hogy tovább romlik a teljesítménye.

 

4 dolog, ami mérgező szülőre utal

 

Érzelmi elhanyagolás

 

Az a gyermek, akivel nem beszélgetnek a szülők, nem szerveznek vele közös programokat, hanem inkább leültetik a tévé, számítógép elé, joggal érezhetik azt, hogy a szüleiket nem is érdeklik. Persze akad, aki egy darabig elvan a képernyő előtt, ám tinédzserként ez nem várt nehézségekkel folytatódhat. A tini viselkedése már a tízes évei elején eltolódhat a deviancia irányába, inni, rosszabb esetben kábítószerezni kezd, érzelmileg éretlenül kezd szexuális kapcsolatokat, kimarad az iskolából. Persze ilyenkor a szülő van legjobban felháborodva, hogyan tehetett ilyet az ő gyereke. 

 

A szülők érzelmi ingatagsága

 

Egy olyan szülő mellett (vagy kettő mellett) felnőni, akinek percenként változik a hangulata, állandó szorongáshoz vezet, ami kiváló táptalaja a későbbi pánikbetegségnek, depressziónak és egyéb mentális zavaroknak. Mintha bármelyik pillanatban kihúzhatnák a szőnyeget a lábad alól. 

 

Fizikai/szexuális abúzus

 

Riasztó adat, de a gyerekek több, mint 50%-a megtapasztalja a családon belüli erőszakot. Ez lehet verés, de szexuális visszaélés is. Mindez persze kényes témának számít, ezért nem beszélünk róluk. A gyermek romló iskolai teljesítménye, a rendszeresen visszatérő szorongásos tünetek, a viselkedésben bekövetkező hirtelen változás felkeltheti a családon belül elszenvedett fizikai/szexuális bántalmazás gyanúját. 

 

 

A szülők függőségei

 

Napjainkban is rengeteg gyermek kénytelen alkoholfüggő vagy éppen drogos szülő mellett élni. Az, aki ilyen környezetben élt és ezt a példát látta, később maga is függőségekbe menekülhet. Jobb esetben a gyerek felismeri, hogy ez az út betegségekhez, anyagi problémákhoz és eladósodáshoz vezet és megtagadja ezen szerek használatát.

 

És a következmények

 

A stresszes környezetben felnövő gyerekek felnőttként nagyobb eséllyel szenvednek mentális betegségekben, függőségekben, cukorbetegségben, de a szív-és érrendszeri problémák -pl. infarktus, stroke- is könnyebben találják meg őket. Szerencsére többféle terápia, segítő is elérhető, hogy ezeket a gyermekkori traumákat felszámolhassuk és elengedhessük, habár az esetek nagy részében ez több lépcsős folyamat, akár éveket is igénybe vehet. A legfontosabb, hogy felismerjük: értékesek, egyediek vagyunk és jogunk van a boldog és egészséges élethez. 


Forrás: innen.


Képek: Pinterest.

 
 
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.