6 jel, hogy mérgező szülők mellett nőttél fel

Gyermekként vezérfénynek a szülőt tekintjük, hiszen vele töltjük a legtöbb időt, ők gondoskodnak rólunk. Ám mi a helyzet akkor, ha erre az időszakra rémálomként tekintünk vissza? A mérgező szülők kapcsán már született egy cikk, de pár dolog, amely igen fontos bizonyíték lehet, kimaradt belőle. Melyek ezek?
 
 
1. Nem éreztél érzelmi biztonságot
 
Bár gondodat viselték, kaptál enni, volt ruhád, de nem tudtál hozzájuk fordulni, ha pl. szomorú voltál, csalódás ért, mert nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, Te pedig joggal érezted Magad egyedül. Jellemző viselkedés, hogy nem tűnik fel nekik, ha valamit jól csinálsz, de a legkisebb hibákat is azonnal észreveszik és felnagyítják, sokáig rugóznak rajtuk. 
 
2. Túlzottan kritikusan viselkedtek Veled
 
Nagyon ritkán kaptál dicséretet, ellenben minden lépésedet, döntésedet megkritizálták. Minden tettedben találtak hibát, semmi nem volt elég jó nekik, ha 100%-osan teljesítettél valamit, ők kiborultak, hogy miért nem 200% lett belőle. Egy idő után már inkább kerülted a velük való beszélgetéseket.
 
3. Sértő vicceket gyártottak Rólad
 
Duci, vagy éppen sovány, szeplős vagy alacsony gyerek voltál? Előfordulhatott, hogy a szüleid valamely külső szépséghibádból rendszeresen viccet csináltak, amely nekik szórakoztató lehetett, de a Te lelkedben soha be nem gyógyuló sebeket ejtettek. A legrosszabb az lehetett, amikor mások előtt járattak le Téged, Te pedig legszívesebben meghaltál volna a szégyentől. Bár az esetek többségében tényleg poénnak szánják az efféle viccelődést a szülők, a  kisgyerek-és kiskamaszkorban lévő csemeték nagy része élete végéig sötét démonokként cipeli magával ezek terhét, rosszabb esetben depressziós, evészavaros felnőtt lesz.
 
4. Megtiltották, hogy kifejezd a nemtetszésed
 
Te csak jó kislány/kisfiú lehettél, mindig mosolyognod kellett, de ha valami nem tetszett, hát Kuss lett a neved. Ha csak egy szóval is azt merted mondani, hogy valami nem tetszik, azonnal te voltál a leghálátlanabb, legrosszabb kölyök a Földön. Gyakran hallhattad a “Hogy képzeled ezt?” kérdést. Pedig egy gyerek is elmondhatja, ha valami nem jó neki. De nem, Neked ezt nem volt szabad, különben büntetésbe kerültél.
 
5. Még felnőttként is félsz tőlük
 
Elmúltál húsz, huszonöt, harminc, harmincöt éves. És még mindig görcsbe rándul a gyomrod, ha meglátogatnak a szüleid vagy Te mész hozzájuk. Persze, hiszen a gyerekkorod lenyomata ott van szíveden, amely elkezd 200-al tekerni, ha nézetkülönbség adódik közted és valamely szülőd között. És hidd el, nem szabad ezt szégyellned. Amit tenned kell: szakember segítségét kérni, ez lehet pszichológus, kineziológus vagy bármilyen szakember, akiben bizalmad van. Le kell tenned a terhet, mielőtt Te Magad is szülővé válsz.
 
 
6. Nem tisztelték az intim szférádat
 
Abszolút nem érdekelte őket, hogy kicsit egyedül szerettél volna lenni a szobádban, hogy nyugodtan olvashass, pihenhess, tévézhess, álmodozhass vagy éppen leckét írhass, kopogás nélkül Rád törték az ajtót, hogy vidd le a szemetet/locsold meg a virágokat/mosogass el. Te persze ezt jogosan élted meg úgy, hogy nem tartják tiszteletben a privát szférád, amely igenis, egy gyermeknek is van. Főleg, ha a gyermek eléri a serdülőkort. Rengeteg olyan emberrel találkoztam, akire pl. maszturbálás közben nyitott rá valamely szülője, esetleg meg is büntette, megalázta emiatt. Ha szülő vagy, és gyerkőcöd most van a 11-16 év közötti szakaszban, gondolj erre is, elvégre lassan felnőtt lesz a fiadból, lányodból.
 
Nektek mely pontok ismerősek…? Írjátok meg kommentben.
 
Képek: Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.