4 lépés a sikerhez – hogyan programozhatod át a tudatodat?

Ha nem sikerülnek a dolgaid, ne másban vagy a körülményeidben keresd a hibát – okolhatod az éppen aktuális kormányt, a főnöködet vagy a családodat, de a bibi nem bennük, hanem Benned van. A Te életed csak Te élheted, senki más, és Te dönthetsz arról, hogy sikeressé válsz-e vagy sem. Az agyunk, amely egy “bioszámítógép”, programozható sikerre vagy sikertelenségre. Te melyiket választod…? 

Mit tegyél? Lássuk a négy lépést!

1. Határozd meg pontosan, mi a célod!

Ha nincs konkrét képed arról, amit szeretnél, ne is számíts arra, hogy a siker az öledbe hullik. Csapongó gondolataidat kell első körben rendszerezned és pontosan, konkrétan megfogalmaznod, mire vágysz. Ez az első lépés.

2. Pozitív érzések társítása

Ha megvan, mit szeretnél, társítsd ezt pozitív érzésekkel. Milyen érzéseket ébreszt Benned, ha elképzeled, hogy már elérted a célod? Legalább 10 érzelmet írj fel egy papírra. Kísérletképpen egy másik lapra felírhatod azokat az érzéseidet, amelyeket a vágyott dolog hiánya ébreszt Benned. Meglepő, de valószínűleg sűrűbben lesz teleírva a negatív érzéseket tartalmazó papírod. Az emberek többsége ugyanis a hiányra koncentrál. A pozitív szavakat tartalmazó papírt tartsd Magadnál vagy ragaszd egy jól látható helyre – természetesen a célod is szerepeljen rajta.

3. Korlátozó hiedelmek felismerése

Ilyenek például: “Nem vagyok elég okos/szép, csóró vagyok, hülye, lúzer, szerencsétlen, reménytelen eset vagyok” és társai, amelyek nemcsak a depresszió felé jelentenek egyenes utat, de ha sokáig táplálod Magadban ezeket, még fizikai tünetek is jelentkezhetnek.

4. A korlátozó hiedelmek átírása

Írd fel a hiedelmeidet egy papírra fekete tollal, olvasd el őket újra. Milyen érzés? Nem a legkellemesebb, ugye? Egy másik papírra írd fel ezen hiedelmek ellenkezőjét, lehetőleg piros vagy élénk színű tollal. Olvasd át ezeket is többször. Legalább egy 5 percet szánj erre, 21 napon keresztül! Így szépen lassan kikopnak tudatodból a negatív mondatok, megnő az egészséges önbizalmad, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy tenni tudj céljaidért.

 

Kép: Thinkstock.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük