15 érdekesség a menstruációról

A nők menzesze az emberiség kezdetétől fogva misztikumnak számított. A petefészekben megérik a petesejt, elindul a méh felé, eközben annak nyálkahártyája megvastagszik és vérrel telítődik, hogy az esetlegesen megtermékenyített petesejtet befogadja. Amennyiben ez nem történik meg, a méh nyálkahártyája leválik a méhfalról és vérzés kíséretében távozik a hüvelyen keresztül. Ez tarthat három naptól egy hétig is, e tekintetben a nőknél elég nagy eltérések tapasztalhatók. Csokorba gyűjtöttem néhány érdekességet erről a dologról, amelyet talán nem is tudtál.

1. A nők kb. 75%-a észleli magán a menzeszt megelőző napokban a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit, amely hangulatváltozással, idegességgel, puffadással, szédüléssel, fejfájással, fokozott érzékenységgel jár. Erről itt olvashattok bővebben.

 

2. A férfiak körében létezett az úgynevezett “menstruációs irigység”, bármilyen bizarrul hangzik. Egyre több forrás, a világ különböző részeiről arra utal, hogy a férfi körülmetélés és hasonló  rítusok amelyeknek az a célja, hogy vért fakasszon a férfi nemi szervből – menstruáció irigységből származnak.A menstruáció imitálásával a férfiak ugyanolyan közel igyekeznek kerülni spirituálisan a Föld-Istennőhöz, ahogy a nők természetes adottságaiknál fogva képesek voltak. Az ősi időkben együtt menstruáló nők csoportja erő, autoritás, mágia, de a női vérzés talán mindenek előtt csoport egységet, összetartozást, identitást jelentett. Kutatók szerint a férfiak hasonló rítusokat hoztak létre és feltételezések szerint először állat áldozatok vérével kedveskedtek az Istennőnek, majd hogy bebizonyítsák,hogy ők is képesek vérezni nemi szervükből, a fityma bevágásával vagy körülmetéléssel ők is produkáltak „menstruációs vért”, amit felajánlhattak az Istennőnek.

 

3. A zsidó és az iszlám vallás szerint a menstruáló asszony tisztátalannak minősült, e napokon külön kellett válnia a közössétől, vérzésének idejét egy erre kialakított kunyhóban töltötte. Miután elmúlt a vérzés, rituális fürdő vétele után térhetett vissza az emberek közé. Egyes indiai területeken is érvényben van, hogy bizonyos templomokba, szent helyekre nem léphetnek be azok a nők, akik éppen menstruálnak.

4. Míg 20-30 évvel ezelőtt a lányok 13-14-15 évesen kezdtek menstruálni, manapság már az sem szokatlan, ha 8 vagy 9 éves korban kezdődik. Ennek oka főleg a telehormonozott húsok, ételek. A lányok egy részének viszont akkor jön meg az első vérzése, amikor az édesanyjának kezdődött. 

 

5. Néhány természeti népnél ünnepnek számít, ha egy lánynak megjön az első menzesze. Ilyenkor szép ruhába öltöztetik, piros szalagot kötnek a hajába, az idősebb nők ellátják tanácsokkal, közösen énekelnek és történeteket mesélnek. Tongán (polinéziai állam) az 1950-es évekig megünnepelték a lányok első vérzését.

 

6. Az indonézek körében a menzesz kezdőnapja prognosztikai jelentéssel bír. Ha a vérzés vasárnap jelentkezik, a menstruáló nő egy régi baráttal fog találkozni; ha hétfőn, szerencsében lesz része; a keddi kezdet örömteli, boldog napokra, míg a szerdai veszekedésre, konfliktusra utal. Ha csütörtökön kezdődik, balszerencse, szomorúság; ha viszont pénteken, vidámság, jó mulatság előjele, szombaton, pedig valamilyen nem várt, kellemes meglepetés beharangozója.

 

​7. Sokminden befolyásolja a ciklus hosszúságát. Átlagosan 28 napos, de egy kisebb betegség, izgalom, utazás, vizsga, stressz, gyógyszerek is hatással vannak rá. A nőgyógyászok szerint a 21 és a 35 napos ciklus még normálisnak tekinthető.

8. A nők nagy része vagy a Teli-vagy az Újhold körüli napokban kezd menstruálni.

 

9. Egy menzesz alkalmával körülbelül 50-60 ml vért veszítünk.

 

10. ​Ausztráliában a vérzést az “álmodás idejének” tartották. A menstruáló nőnek különösen nagy erőt, természetfeletti képességeket tulajdonítottak. A nő ilyenkor elvonult, és a közösség érdekében végzett rituálékat és meditált. 

11. A változó kor beköszöntével a vérzés egyre gyengül, mielőtt végleg leáll. Égövünk alatt ez a 45-55. életév között töténik meg, de kitolódhat 60 évre is. A korai klimax -amikor a menzesz már 39-40 évesen elmaradozik- kóros állapot, amely kezelést igényel.

 

12. Az első világháború alatt a hadi sebesülteket ápoló nővérek jöttek rá, hogy a vatta kiválóan alkalmas a vér felfogására. 

 

13. Kedves és vicces nevekkel is említik: mensi, menzi, viccesen: “oroszom van”, “vendég”, “Mikulás”.

14. Egyes nők pont a vérzés ideje alatt kívánják legjobban a szexet. Ennek oka, hogy az alhasban és a külső nemi szervekben lévő hajszálerek vérrel telítődnek, érzékenységet okozva.

 

15. Általános tévhit, hogy a menzesz ideje alatt nem eshetünk teherbe. Előfordul ugyanis, hogy egy rendkívüli peteérés (amit egy erős orgazmus, szexuális izgalmi állapot is kiválthat) pont a menstruáció alatt történik meg. 

Források: innen és innen.

Képek: Pinterest.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.